Kuzey Kore: Casus uydumuz Beyaz Saray ve Pentagon'un fotoğrafını çekti

Kuzey Kore devlet basınına yansıyan haberlere göre, ülkenin geçen hafta fırlattığını açıkladığı keşif uydusu ABD ve Güney Kore gibi ülkelerdeki stratejik öneme sahip noktaların fotoğraflarını çekti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kore, geçen hafta uzaya fırlatılan yeni casus uydusunun ABD'deki Beyaz Saray, Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve ABD'ye ait uçak gemilerinin fotoğraflarını çektiğini ve söz konusu fotoğrafların ülke lideri Kim Jong-un tarafından incelendiğini bildirdi. 

Reuters'ın aktardığına göre, Kuzey Kore devlet basınına 28 Kasım Salı günü yansıyan haberlerde, Kim'in Beyaz Saray, Pentagon ve Norfolk üssündeki uçak gemilerine ait fotoğrafları incelediği aktarıldı. ABD ve Güney Kore ordularını izlemek için tasarlandığını açıkladığı ilk keşif uydusunu geçen hafta başarılı bir şekilde fırlattığını duyuran Kuzey Kore, ülke basınına yansıyan haberlere göre, o günden bu yana çeşitli şehirlerin yanı sıra Güney Kore, İtalya ve Washington'daki askeri üsleri de fotoğraflıyor. 

'NE KADAR KULLANIŞLI OLDUĞU NE İÇİN KULLANILACAĞINA BAĞLI'

 Öte yandan, Pyongyang yönetimi de Kuzey Kore devlet basını da söz konusu uydunun çektiğini ifade ettiği görüntüleri henüz kamuoyu ile paylaşmadı. Bu sebeple analistler ve yabancı hükümetler yeni uydunun ne kadar yetkin olduğunu tespit edebilmiş değil. 

Konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaşan uydu görüntü uzmanı Dave Schmerler'e göre, Kuzey Kore'nin iddia ettiği gibi geniş alanları yeni uydusuyla görebildiğine şüphe yok çünkü orta çözünürlüklü bir kamera bile Pyongyang'a bu hizmeti sağlayabilir. Schmerler, "Ancak bunların ne kadar kullanışlı olduğu onları ne için kullanmak istediklerine bağlı. Orta çözünürlüklü uyduların bir çatışmada kullanışlı olabilmesi için önemli alanların üzerinden daha sık geçişler sağlamak üzere daha fazla (uydu) fırlatmaları gerekecektir" dedi.

ABD VE GÜNEY KORE'DEN KINAMA

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un incelediği ifade edilen, 'ana hedef bölgelere' ait fotoğraflar arasında Guam'daki Andersen Hava Üssü ,şe Norfolk ve Newport'ta ABD'ye ait bir tersane ve hava üssü de vardı. Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA'ya göre, bu bölgelerde dört nükleer uçak gemisi ve bir İngiliz uçak gemisi tespit edildi. 

Kuzey Kore'nin uyduyu fırlattığını açıklamasının ardından ABD ve Güney Kore bu durumu kınayarak Kuzey'in eyleminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) balistik teknoloji kullanımını yasaklayan kararlarının ihlali olduğunu savunmuştu. (DIŞ HABERLER)