Kuzey Kore su altı nükleer silah sistemini test etti: Güney'den BMGK'ye çağrı

Kuzey Kore, "Haeil-5-23" su altı nükleer silah sistemini test ettiğini duyurdu. Güney Kore'nin BM Daimi Temsilcisi Hwang, Kuzey Kore'nin söylem ve eylemlerinden duyulan endişeyi dile getirdi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kore yönetimi, Güney Kore, ABD ve Japonya'nın Kore Yarımadası'nın güneyinde yürüttüğü ortak deniz tatbikatına tepki olarak 'su altı nükleer silah sistemini' test ettiğini duyurdu. Güney Kore'den, Kuzey'in artan füze testleri karşısında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) "Sessizliğinizi bozun" çağrısı yapıldı.

'CAYDIRICI EYLEMLERİMİZ SÜRECEK'

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA'nın konuyla ilgili haberinde, Kuzey Kore Savunma Bilimleri Akademisi tarafından geliştirilen, "Haeil-5-23" adı verilen sistemin Kore Yarımadası'nın doğusunda test edildiği bildirildi.

Haberde testin hangi tarihte gerçekleştirildiği belirtilmezken, Savunma Bakanlığı'ndan adı verilmeyen bir sözcünün, "Ordumuzun su altı nükleer karşılık kapasitesi daha ileri seviyeye yükseltildi. ABD ve müttefiklerinin donanmalarının düşmanca manevralarına karşı denizde ve denizaltında caydırıcı eylemlerimiz sürecek" ifadelerine yer verildi. Silah sisteminin nükleer başlıklı insansız su altı araçlarını kullandığı iddia edildi.

Güney Kore, ABD ve Japonya donanmaları, 15-17 Aralık'ta Kore Yarımadası'nın güneyinde ABD'nin Carl Vinson uçak gemisinin katıldığı ortak deniz tatbikatı düzenlemişti.

GÜNEY KORE'DEN BMGK'YE: SESSİZLİĞİNİZİ BOZUN

Bölgedeki bu gelişmelerin ardından, Güney Kore, BMGK'ye Kuzey Kore'nin artan füze testleri ve tehditleri konusunda "Sessizliğinizi bozun" çağrısında bulundu.

Güney Kore'nin BM Daimi Temsilcisi Hwang Joon-kook, Kuzey'in 14 Ocak'ta yaptığı bu yılın ilk balistik füze denemesiyle ilgili Konsey'in acil kapalı toplantısının ardından basına konuştu. Hwang, Konseyin 15 üyesinin tamamının Kuzey Kore'nin söylem ve eylemlerinin 'giderek daha ciddi hale gelmesinden' endişe duyduğunu söyledi.

BMGK'nin konuya ilişkin sessizliği ve eylemsizliğinin nasıl kırılacağı yönündeki soru üzerine Hwang, "Bu, büyük bir soru. Bunu tartışıp düşüneceğiz ve nasıl ilerleyeceğimizi konuşacağız" dedi. Kuzey'in nükleer politikalarının son derece endişe verici olduğunu dile getiren Hwang, Kuzey Kore konusunda bölünmüş durumdaki BMGK'ye Pyongyang'ın artan füze testleri ve tehditlerine ilişkin "Sessizliğinizi bozun" çağrısı yaptı.

BMGK, SON YAPTIRIMLARI 2017'DE KABUL ETMİŞTİ

BMGK, Kuzey Kore'ye 2006'daki ilk nükleer denemesinden sonra nükleer ve balistik füze programlarını frenlemeyi amaçlayan yaptırımlar uygulamaya başladı. Şu ana dek yeterince başarılı sonuç alınamayan yaptırımların sonuncusu 2017'de kabul edildi.

Ancak Çin ve Rusya, Mayıs 2022'de kıtalar arası balistik füze fırlatılmasına yeni yaptırımlar uygulamayı öngören ABD öncülüğündeki karar tasarısını veto etmişti. O tarihten bu yana, veto yetkisine sahip iki daimi üye çoğu kararı engelliyor. Kuzey Kore'nin mevcut BM yaptırımlarını ihlal ederek artan füze denemeleri ve Kim Jong Un'un tehditlerinin bölgesel gerilimleri tırmandırdığı belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)