Kuzey Kıbrıs'ta UBP Genel Başkanı Sucuoğlu görevinden istifa etti

Eski başbakan ve UBP Genel Başkanı Sucuoğlu, "İki başlı durumu sürdürmek artık olumlu bir katkı sağlamadığı gibi partimiz içinde de sıkıntılar yaratmaya başlamıştır" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Kuzey Kıbrıs'ta eski başbakan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, parti başkanlığı görevinden istifa etti. Sucuoğlu, geçtiğimiz yılın sonlarında büyük bir oy farkıyla UBP liderliğine seçilmiş ve kısa bir süre için başbakanlık görevin üstlenmişti. O süreçte Kıbrıs Türk basınına yansıyan iddialara göre Sucuoğlu, Ankara’nın baskıları sonucunda başbakanlık görevinden istifa etmişti. 

Sucuoğlu, bugün yaptığı yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Gelinen son aşamada, yaşanılanlar gösterdi ki bu iki başlı durumu sürdürmek artık olumlu bir katkı sağlamadığı gibi partimiz içinde de sıkıntılar yaratmaya başlamıştır. Yaşanan tüm bu sıkıntıların sorumlusu ben olmasam dahi ülkesini ve partisini seven bir kardeşiniz olarak partimizin göz göre göre daha fazla çıkmaza girmesine göz yummamım mümkünü yoktur.

Partililerimiz uygun gördü milletvekili seçildim, layık gördüler bakanlık görevlerinde bulundum. Tüm bu süre zarfında partime ve ülkeme hizmet etmekten başka hiçbir gayem olmadı. 2021 yılında bana inanan ve güvenen partililerimizin desteği ile UBP tarihinde benzerine çok az rastlanmış bir oranla, yüzde 61’lik oyla ilk turdan Parti Genel Başkanı seçildim. Hemen ardından 1. Sucuoğlu hükümetini kurarak ilk kez başbakan olmanın büyük onurunu yaşadım. 2022 yılında yapılan erken genel seçimlerde pandemi gibi önemli bir küresel krizin ardından dalga dalga yayılan ekonomik krize ve sağ merkezde sonradan doğan partilerin varlığına rağmen yüksek bir oy oranıyla UBP’yi hep birlikte yeniden birinci parti yaptık. Bir kez daha hükümetimizi kurduk ve istikrarlı bir gelecek, sürdürülebilir bir ekonomi için hemen çalışmalara başladık. Hükümet çalışmalarımız devam ederken herkesin yakından şahit olduğu talihsiz durumlar dolayısıyla hükümeti bozmak zorunda kaldık. Daha sonra hükûmet ortaklarımızın anlaşılmaz tavırları yüzünden yeni bir hükûmet oluşumu mümkün olamamıştır." 

YEREL SEÇİM MUAMMASI

Kuzey Kıbrıs, Sucuoğlu’nun istifasını tartışırken Anayasa Mahkemesi, yerel seçimlerin kasım ayına ertelenmesini öngören Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nı Anayasa’ya aykırı buldu. Mahkeme, yerel seçimlerin ertelenmesine ilişkin yasayı iptal etti.

Normal şartlar altında Kuzey Kıbrıs'ta yerel seçimler kasım sonunda gerçekleştirilecekti. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin son kararı sonucunda yerel seçimler konusu bir muammaya dönüşmüş oldu. Kıbrıs Türk basınındaki son bilgilere göre, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) ilgili başvurusu sonrasında Anayasa Mahkemesi Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik başkanlığında yaptığı toplantıda, söz konusu yasanın Anayasa’nın 119’uncu maddesine aykırı olduğuna oy birliğiyle karar verdi.