Kuzey Kıbrıs'ta orman yangınına müdahale sürüyor

Kıbrıs’ın kuzeyinde çıkan orman yangınlarına helikopterler ile müdahale sürerken, bir köyün tedbir amaçlı boşaltıldığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs’ın kuzeyi dün öğlen saatlerinden bu yana, adanın batı ve doğu sahillerinde meydana gelen orman yangılarıyla mücadele ediyor. Adanın doğu ucunda, Kantara bölgesinde dün akşam saatlerinde çıkan yangın, yayılarak sürüyor. Kıbrıs Postası'na konuşan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, 3 helikopterin yangına müdahale ettiğini, helikopterlerin ikisinin Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü'ne birinin ise Türkiye'ye ait olduğunu açıkladı. Oğuz, Mersinlik (Flamoudi) köyünün ise tedbir amacıyla boşaltıldığını kaydetti.

Kıbrıs basını Kantara’daki yangının, bir iş aracının alev alması ve alevlerin ormanlık alana sıçraması nedeniyle büyüdüğünü aktardı. Gece saatlerindeyse havanın kararmasıyla beraber yangına havadan müdahaleye ara verildi.

BELEDİYEDEN SEFERBERLİK ÇAĞRISI

Kıbrıs Postası'nın aktardığına göre, Türkiye’den gelen 2 helikopter ve 1 uçağın yanı sıra polis, itfaiye, Orman Dairesi, sivil savunma ekipleri ile askeri personel ve Geçitkale Belediyesi'ne ait su tankeri yangına müdahalede bulundu. İskele Belediyesi ise yangına ilişkin yardım çağrısı yaptı. Çağrıda, “Ağıllar Köyü’nün dağlık (Kantara) kesiminde çıkan yangını 2 helikopter ve 1 uçakla söndürme çalışmaları devam etmektedir. Su tankeri olan vatandaşların da Ağıllar Köyü yolunu kullanarak yangın söndürme çalışmalarına destek olmaları önemle rica olunur” denildi.

ADANIN BATI UCUNDA DA YANGIN ÇIKTI

Kıbrıs’ın kuzey doğusundaki Kantara’daki yangının öncesinde, adanın kuzeybatı sahillerinde de bir yangın çıktı. Yedidalga’daki (Potamos tou Kampou) yangına Türkiye’den Kıbrıs’a ulaşan bir helikopter müdahale etti. Yedidalga’daki yangın, dün akşam saatlerinde kontrol altına alınabildi.

Kıbrıs’ın kuzeyinde geçtiğimiz saatlerde Taşpınar (Angolem) köyünün güney kısmındaki ağıllar bölgesinde de bir yangın meydana geldi. Yangın neticesinde 150 dönümlük alan içerisindeki zeytin, harup ağaçları, çeşitli meyve ağaçları, rulo balyalar ve sulama boruları yandı.

HELİKOPTER İLE İLGİLİ İDDİALAR

Kıbrıs’taki yangınlara müdahale eden helikopterlerden bir tanesi, geçtiğimiz haftalarda yaz dönemi için adaya konuşlandırmıştı. Söz konusu helikopter bakım için geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye dönmüştü. Yedidalga’daki yangın patlak verdiği sırasında, helikopterin adada olmayışı Kıbrıs’ta kamuoyunun tepkisini çekti. Türkiye’ye ait helikopter Yedidalga’daki yangının genişlediği saatlerde adaya ulaştı.