Kuzey Kıbrıs’ta ifade özgürlüğü krizi: 'Mandıra Times' mahkemelik oldu

Kıbrıs'ın kuzeyinde ifade özgürlüğü tartışmaları sürerken bir polis memurunun eski başbakanla ilişkisine "futbol takımı antrenörü ile oyuncusu" benzetmesi yapan mizah yazarına dava açıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın kuzeyinde ifade özgürlüğü ile ilgili tartışmanın alevlendiği süreçte polis müdürü, bir mizah yazısına dava açtı. Eski Başbakan Faiz Sucuoğlu ile polis müdürü arasındaki ilişkiyi mizahi bir açıdan ele alan ve bir futbol takımı antrenörü ile oyuncusu arasındaki ilişkiye benzeten yazı mahkemeye taşındı.

Kıbrıs Türk basınında yer alan bilgilere göre, Polis Genel Müdürü Ahmet Soyalan mizah yazısını yayımlayan “Özgür Gazete” isimli muhalif medya kuruluşuyla “Mandıra Times” isimli köşenin yazarı Mahmut Anayasa’ya dava açtı. 

Kuzey Kıbrıs Polisi’nin tepkisine neden olan mizah yazısında “Genel Müdürün açığa alınma kararı polis teşkilatında şok etkisi yarattı. Polis Genel Müdürü Başbakan tarafından sağ açığa alındı” ifadeleri yer alıyordu.

Yazının devamında, Anayasa Kuzey Kıbrıs’ın sabık Başbakanı’nın Polis Müdürü için “Ahmet Bey’in sağ ayağı çok iyi, banana gibi orta yapar” kullandığı ironisinde bulunuyordu. 

GAZETECİLERDEN TEPKİ

“Özgür Gazete” hakkında açılan dava Kıbrıs’ın kuzeyinde üçlü koalisyon hükümetinin ifade ve basın özgürlüğü alanlarında bir dizi değişikliklere gitmek istediği ve bu değişikliklerin basın emekçilerinin protestosuna takıldığı bir süreçte gündeme geliyor.

Pazartesi günü Kıbrıslı gazetecilerin meclis önündeki protesto eylemi hükümetin geri adım atmasıyla ve ifade özgürlüğüyle ilgili yeni düzenlemelerin bir çalışma grubu tarafından revize edilmesi kararıyla sonuçlanmıştı. 

Cumhuriyet Meclisi’ndeki yeni gelişme öncesinde de Cumhurbaşkanlığı birçok muhalif isimle ifade özgürlüğü alanında karşı karşıya gelmişti. Cumhurbaşkanlığı onur zedeleyici bulduğu birtakım açıklamalar için yargıya başvurma kararı almıştı. Cumhurbaşkanlığının hedefindeki isimler arasında bir muhalif parti başkanı da bulunuyor. 

'MİZAHA TOLERANS YOK'

“Özgür Gazete” hakkında açılan dava ile ilgili olarak Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) bir açıklama yaptı.

Açıklamada “Haberi ve iddiayı mizahtan ayıramayan bu anlayış, adı “Mandıra Times” olan bir mizah köşe yazısı dolayısıyla “zem ve kadih” oluştuğunu ileri sürebilmiştir. Dava konusunu gören herkesi hayrete düşüren bu durumun tek anlamı; haber, iddia ve belge yanında, siyasilerin ve onların atadığı yüksek mevkilerde bulunan kimselerin kendilerini, mizah yoluyla dahi eleştirilemeyecek noktada görmeleridir” denildi.