Kuzey Kıbrıs'ta ara seçim: 'Yeni bir dönemin önü açılacak'

Kuzey Kıbrıs'ta yapılacak ara seçimde aday olan gazeteci Sami Özuslu, "Geçmişte olduğu gibi bundan sonra da ittifaklar kurulması mümkün. Şu an için ise bunun adresi 25 Haziran'daki sandık" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kıbrıs'ta Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay'ın milletvekilliğinden istifa etmesi sonrası mecliste boşalan bir sandalye için 25 Haziran Pazar günü ara seçim yapılacak. Elli sandalyeli Kuzey Kıbrıs Cumhuriyet Meclisi'nde boşalan sandalye için yarışan isimlerden biri de merkez sol partisi  Cumhuriyetçi Türk Partisi'ni (CTP) temsilen ara seçimlere katılan gazeteci Sami Özuslu. Özuslu, seçim öncesinde son gelişmeler ve adaylığı ile ilgili görüşlerini Gazete Duvar ile paylaştı. 

'HÜKÜMET ERKEN SEÇİMİ REDDETTİ'

Özersay'ın üçlü koalisyon hükümetine ve dış müdahaleye tepki göstererek vekillikten istifası sonrası yapılan ara seçimlerin önemi hakkında konuşan Özuslu, "Tarihte ilk defa tek bir vekil için Kuzey Kıbrıs genelinde seçime gidiliyor" diyerek şu bilgileri paylaştı: 

"Bir istifa nedeniyle boşalan sandalye için sadece Lefkoşa'da seçime gitmek yerine, mevcut yasa gereği ülkede kayıtlı tüm seçmenler oy verebilecek. Bunun müsebbibi, bir yıl içinde erken seçimi reddeden, atanmış Ünal Üstel hükümetidir.

Sonuçta bir sandık kurulmuştur ve şimdi toplumun elinde bir fırsat vardır. Kuzey Kıbrıs seçmeni hem hükümetin demokrasi dışı yöntemlerle oluşumuna, hem de ekonomik-sosyal çöküşe dur demeye hazırlanıyor. Bu seçimle yeni bir dönemin önü açılacaktır." 

SEÇİMLERE 11 ADAY GİRİYOR: 'İKİ ADAY YSK TARAFINDAN REDDEDİLDİ'

Kuzey Kıbrıs'taki ara seçimlere kendini solda konumlandıran oluşumların birden fazla adayla katılması konusunda da değerlendirmelerini paylaşan Özuslu, "Sadece solda değil, sağda da çok sayıda aday söz konusu" hatırlatmasını yaptı.

Özuslu, bu durumu, "Örneğin, hükümetin üç ortağı da ayrı adaylarla seçime giriyor. Toplamda 11 aday yarışıyor. İki aday ise Yüksek Seçim Kurulu tarafından reddedildi. Sol partilerin iş ve güç birliği konusu partilerin meselesi ve geçmişte olduğu gibi bundan sonra da bu tür ittifaklar kurulması mümkün. Şu an için ise bunun adresi 25 Haziran'daki sandıktır ve sol seçmenin büyük oranda gereğini yapacağına inanıyorum" sözleriyle anlattı.

'KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜ, EKONOMİK SORUNLAR...'

Kıbrıs'ta federal çözüm perspektifi temelinde barışı destekleyen Sami Özuslu, ara seçimlere gidilen süreçte Kuzey Kıbrıs'taki mevcut durum ve gerçekliği de ele aldı. 

2023 ortalarında Kıbrıs Türk toplumunun birçok cephede çok büyük sorunlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Özuslu, "Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü, ekonomide kangrenleşen sorunlar, gençlerin ülkeye tutunamıyor olması bunların başında geliyor" dedi. Özuslu, "Birleşmiş Milletler (BM) şemsiyesinde müzakerelerin başlaması, Güven Yaratıcı Önlemlerde adım atılması, muhasebe sisteminde istikrarlı bir para birimi kullanılması öncelikli hedeflerimiz arasında" değerlendirmesinde bulundu.