'Kuzey Kıbrıs, Türkiye'nin arka bahçesi': Sahte diploma skandalı TBMM gündeminde

CTP'li Talat, "Kuzey Kıbrıs, Türkiye’nin arka bahçesidir ve bu skandalı da bundan bağımsız değerlendirmemek gerekir” dedi. CHP Grup Başkanvekili Günaydın, soruşturmayı TBMM gündemine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs'ta TRT Temsilcisi Karahasan’ın da tutuklandığı 'sahte diploma' ve yolsuzluk skandalı gündemdeki yerini koruyor. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ongun Talat, MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal’ın eşi Ece Uysal’a ait olan Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nin (KTSÜ) odakta olduğu soruşturmayla ilgili konuştu.

'TÜRKİYE'DEN BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİLMEMELİ'

Birgün'den İsmail Arı'ya açıklamalarda bulunan Talat, “Bu soruşturma şubat ayından beri gündemde. Rüşvet ve usulsüz harcama iddiaları da var. YÖK’ün Kuzey Kıbrıs muadili Yükseköğretim Planlama, Denetleme ve Akreditasyon Kurumu (YÖDAK) Başkanı ve bir üyesinin de bir bölümün açılmasına izin vermeleri karşılığında rüşvet aldıkları iddia ediliyor. Dolayısıyla bu soruşturmanın birçok boyutu var. Yıllardır da Kuzey Kıbrıs, Türkiye’nin arka bahçesidir ve bu skandalı da bundan bağımsız değerlendirmemek gerekir” dedi.

'TUTUKLAMALAR İKTİDAR ÇEVRESİNE ÇOK YAKIN'

Kıbrıs için oldukça önemli isimlerin soruşturmada yer aldığını vurgulayan Talat şunları anlattı:

“Geçmişte bakanlık yapan Kemal Dürüst veya Mağusa Polis Müdürü sahte diploma soruşturmasında tutuklanmıştı. Bunlar gündeme bomba gibi düşmüştü. Mesele bizim açımızdan üniversitelerin geldiği noktayı da gösteriyor. KKTC’yi yönetenlerin iddiası ‘üniversiteler bizim lokomotif sektörümüzdür’ şeklindeydi. Meclis’te komite oluşturuldu. Komitede veri toplama sıkıntısıyla karşı karşıya kaldık. Kurumların birbirinden haberi yok. Soruşturmanın üniversitenin sahibi Ece Uysal’ın şikâyetiyle başlatıldığı iddia edilse de bu bilgi hiç doğrulanmadı. Bazı tutuklamalar Kuzey Kıbrıs’taki iktidar çevrelerine çok yakın. Sefa Karahan TRT Temsilcisi olsa buradaki faaliyetleri bu TRT kimliğiyle tanınmıyor. Kendisine göre, Türkiye iktidarının çeşitli konularda bağlantı olarak kullandığı bir isim Sefa Bey. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da koruması tutuklandı bu süreçte. Ucu kime dokunursa dokunsun soruşturma genişletilmeli.”

TBMM'DE KIBRIS GÜNDEMİ: 'HİÇ UTANMIYOR MUSUNUZ?'

Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, gazeteci Sefa Karahasan’ın tutuklanmasını TBMM gündemine taşıdı ve yaşananlara tepki gösterdi. Günaydın, üst düzeye atanan kişilerin diplomasının sahte olduğunu ifade ederek, sahte diploma vakasının sadece Karahasan ile sınırlı olmadığını savundu. Günaydın konuşmasının devamında, “Üst düzeylere atadığınız insanların diploması sahte. TRT temsilcisi Sefa Karahasan 40 günde diploma almış, siz de denklik vermişsiniz, hiç utanmıyor musunuz?” dedi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)