Kuzey Kıbrıs ekonomik krizin gölgesinde yeni hükümetini arıyor

Kuzey Kıbrıs'ta Faiz Sucuoğlu hükümetinin istifasının ardından yeni hükümet kurma süreci, derinleşen ekonomik krizle ilgili sorunlar ve tartışmaların gölgesinde yürütülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kıbrıs'ta yalnızca 59 gün boyunca görev başında kalan üçlü koalisyon hükümetinin dün istifa etmesinden sonra yeni hükümet arayışları başladı.

Üç partili hükümetin istifasının ardından Kıbrıs’ın kuzeyinde yeni bir hükümetin kurulması için hazırlıklar Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın öncülüğünde başlıyor. Çalışmaların ilk safhasında, Kıbrıslı Türk lider, parlamentoda temsil edilen Kıbrıslı Türk partilerinin liderleriyle bir araya gelecek. 

Yeni hükümeti kurma çabalarına odaklanan Kıbrıs Türk basını, sürecin birkaç gün sürebileceği bilgisini geçiyor. Tatar parti başkanlarıyla görüşmesinden sonra hükümeti kurma görevini Cumhuriyet Meclisi’nin bir üyesine verecek. Elli sandalyeli mecliste hiçbir parti çoğunluğu elinde bulundurmadığından koalisyon hükümeti opsiyonu tekrardan gündeme gelmiş durumda.

PARTİLER TOPLANIYOR, GÜNDEM YENİ HÜKÜMET

Dün gece, Faiz Sucuoğlu hükümetinin istifasının ardından, görevi bırakan hükümete katılan üç parti, Kıbrıs’ın kuzeyindeki siyasi gelişmelerin seyrine ilişkin olağanüstü toplantılar ve açıklamalar gerçekleştirdi. Kıbrıs Türk sağının en büyük partisi olan Ulusal Birlik Partisi (UBP), merkez organının toplantısında gelişmeleri masaya yatırdı. Aynı şekilde, büyük oranda Türkiye kökenli insanların desteklediği Yeniden Doğuş Partisi (YDP) de yeni durumu masaya yatırdı.

Üçlü koalisyonun bir diğer ortağı Demokrat Parti (DP) de gelişmeleri yakından takip edip irdeliyor. Partinin lideri Fikri Ataoğlu Kıbrıs Türk basın kuruluşlarına göre geçtiğimiz saatlerde ‘geniş tabanlı mutabakat hükümeti’ mesajı verdi. 

GENİŞ TABANLI HÜKÜMET OLASILIĞI

Ataoğlu’nun önerisine benzer bir çıkış dün Halkın Partisi (HP) lideri Kudret Özersay’dan da geldi. HP yeni bir üçlü hükümet fikrine kapıyı kapatırken ekonomik krizle başa çıkabilecek geniş tabanlı bir hükümet fikrine olumsuz yaklaşmıyor.

Geniş tabanlı hükümet kurma ihtimali için, görevden ayrılan Başbakan Faiz Sucuoğlu, “gerçeğe dönüşür mü bilmem, ama bunu engellemeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

Yukarıdaki açıklama bağlamında, Sucuoğlu Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar'ı yeni siyasi krizde oynadığı rol nedeniyle dolaylı olarak eleştirdi. Sucuoğlu konuyla ilgili olarak “Sayın Cumhurbaşkanı (Sunat) Atun'u görevden alabilseydi, bugün hemen arkadaşlarımızdan birini atar ve planlanan (fiyat) indirimlere odaklanırdık” mesajını verdi. 

Sucuoğlu’nun yeni açıklaması vesilesiyle, Kıbrıs Türk muhalefetinin lideri Tufan Erhürman, Cumhurbaşkanının eski Maliye Bakanını neden zamanında görevden alamadığı sorusunu gündeme getirdi. 

ERKEN SEÇİM UZAK OLASILIK

Son gelişmelerle ilgili olarak Duvar’ın ulaştığı Kıbrıslı Türk kaynaklar yeni süreçte Tatar ve siyasi liderlerin önceliğinin yeni bir koalisyon hükümetinin kurulması olduğunu, yeni hükümetle ilgili olarak hiçbir olasılığın göz ardı edilmediğini belirtiyor. 

Duvar’ın kaynaklarına göre şu an Kuzey Kıbrıs’de yeni bir erken seçim ‘uzak bir olasılık’ olarak ele alınıyor. 

EKONOMİK KRİZ DERİNLEŞİYOR

Kıbrıs’ın kuzeyindeki yeni hükümet arayışları ekonomideki krizin derinleştiği ve gündelik hayatın tüm alanlarını etkilediği bir süreçte başlıyor. Kuzey Kıbrıs bir yandan da yakıt ve elektrik kriziyle başa çıkmaya çalışıyor. 

‘Kıbrıs Postası’nın yeni bir haberine göre hükümetsiz kalan Kuzey Kıbrıs’nin “hali hazırda sadece iki günlük yakıtı kalmış durumda”. Söz konusu habere göre adanın kuzeyine yakıt taşıyan bir tankerdeki kargo “kusurlu” çıktı. 

Yakıt sıkıntısı nedeniyle Kuzey Kıbrıs’nin elektrik kurumu üretimi yüzde 50 azaltırken Kıbrıs’ın kuzeyi Rum tarafından elektrik satın alıyor.