Kuzey Amerika'nın en büyük antik mağara figürleri keşfedildi

ABD'nin Alabama eyaletinde yaklaşık bin yıl önce yerlilerin mağara çizimleri gün yüzüne çıkarıldı. Araştırmacılar bunun Kuzey Amerika'da keşfedilen en büyük antik mağara figürleri olduğunu belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Tennessee Üniversitesi'nden uzmanların yürüttüğü bir çalışma, Alabama eyaletinde Kuzey Amerika'nın en büyük antik mağara figürlerini ortaya çıkardı.

Appalachian Platosu'nun güneyinde yer alan mağaranın tavanına yaklaşık bin yıl önce çizildiği tahmin edilen figürler ilk kez görüntülendi. Yaklaşık 14 bin fotoğraftan oluşan çalışmanın, mağara tavanının yalnızca küçük bir kısmını kapsadığı, pek çoğunun daha bulunabileceği belirtildi.

Mağara duvarları çamurla kaplandığı için çıplak gözle görülemeyen figür ve oymalar fotogrametri tekniğiyle keşfedildi. Ortaya çıkan görüntü, Kuzey Amerika'da bir mağarada şimdiye dek bulunan en büyük işlenmiş antik çizimler olduğunu gösterdi. 

'YERLİ KIYAFETİ GİYEN ÇINGIRAKLI KİŞİLER'

NBC News, bu hafta Antiquity dergisinde yayınlanan araştırmanın bulgularına yer verdi. Buna göre, bazı figürlerin yaklaşık 7 fit uzunluğunda olduğunu belirten araştırmacılar, mağara duvarına yapılan çoğu çizim ve oyma çalışmalarda Kızılderili yerlilerinin kıyafetlerini giyen ve ellerinde çıngırak tutan kişilerin resmedildiğini belirtiyor. Araştırmacılar, dönemin sanatçılarının "ölülerin ruhlarını temsil amacıyla çizimleri yapmış olabileceği" görüşünde.

Knoxville'deki Tennessee Üniversitesi'nde antropoloji profesörü arkeolog Jan Simek, mağara duvarında belirgin olarak beş büyük figürün olduğunu belirterek "Onlar ruh gibi görünmek için kıyafet giymiş insanlar olabilir. Veya ruhların kendileri olarak kabul edildiler" dedi. Simek, söz konusu keşfin Kuzey Amerika'daki tarih öncesi en zengin mağara sanatı olduğunu da söyledi. 

FOTOGRAMETRİ YÖNTEMİYLE GÖRÜNTÜLENDİ

Birçok Kızılderili yerlileri geleneğinde mağaralar, bir yeraltı dünyasına giriş olarak kabul edildi ve bu nedenle bin yıl önce mağarada oyma sanatının geliştiği yorumu yapılıyor. Buluşu fotoğraflayan fotoğrafçı Stephen Alvarez, 2017 yılında Alabama'daki mağaralarda oyma ve çizimlerle ilgili yürütülen proje kapsamında keşfe vardıklarını söyledi. Mağaranın 1990'lı yıllarda Atlantalı Alan Cressler tarafından bulunduğunu söyleyen Alvarez, uzun süre içerisinde mağaradaki oymaları bulabilmek için kapsamlı bir fotogrametri yöntemiyle alan taraması yaptıklarını söyledi. 

Polonya'daki Jagiellonian Üniversitesi'nde arkeoloji profesörü olan ve son yıllarda Mesa Verde bölgesinde Kızılderili yerlilerinin kaya sanatı üzerine çalışmalar yürüten Radek Palonka, fotogrametrinin bu alanda en etkili araçlardan biri olduğunu kaydetti. Palonka, "Fotogrametri, çıplak gözle çok zor görülebilen veya görülemeyen kaya sanatı görüntüleri için yeni verileri belgelemek ve ortaya çıkarmak için en iyi yöntemlerden biridir" diye konuştu.

Alabama'daki son keşfin antik mağara oymacılığının belgelenmesinde önemli bir yer elde ettiğini belirten Palonka, "Bu özel çalışma, arkeolojik kayıtlar için gelişmiş fotoğraf tekniklerini kullanma ve kültürel mirasın korunması potansiyelini ortaya çıkarmakta önemli bir keşif oldu" dedi.(DIŞ HABERLER)