Kurtulmuş: Market yasasının Meclis'e geleceğini ümit ediyorum

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş zincir marketler ile küçük esnafı ilgilendiren yasal düzenleme hazırlığıyla ilgili, "Market yasasında haksız rekabetin önüne geçmeyi sağlamamız lazım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti, alışveriş merkezleri (AVM) ve zincir marketler ile ilgili kuralları belirleyen yasa teklifi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Bursa'da sivil toplum temsilcileriyle yaptığı toplantıda, salgın sürecinde birçok esnaf ve sanatkarın hükümetin büyük desteklerine rağmen eskisine göre zor günler geçirirken, bazı sektörlerin ise olağanüstü yüksek ticaret hacmine ulaştığını söyledi.

Salgın sonrasında gelişecek dünyanın bütün bu ekonomik siyasal yapılanmasında etkin bir şekilde yer alanların bundan sonra çok daha güçlü olacağını belirten Kurtulmuş, "Türkiye'nin iş insanlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve insan birikiminin böyle bir dönüşüme hazır olduğunu görüyoruz" ifadesini kullandı.

 

Kurtulmuş, toplamda 661 milyar lirayı bulan desteklerle esnaf ve sanatkarların tezgahlarının dağılmamasını sağlamaya, içine düştükleri zor günlerden çıkmalarına yardımcı olabilecek tedbirleri almaya gayret ettiklerini anlattı. Toplantıda soru cevap bölümünde, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin sorularını not aldıktan sonra konuşan Kurtulmuş, şunları söyledi:

'ZİNCİRİ KISALTICI DÜZENLEME YAPILMASI KONUŞULDU'

"Market yasası uzunca bir süre üzerinde konuştuğumuz, titiz bir şekilde çalışılan bir konu. Bu market yasasında da haksız rekabetin önüne geçmeyi sağlamamız lazım. Gıda tedarik zincirlerinin çok ciddi bir şekilde korunmasını da temin etmemiz gerekiyor. Hakkaniyetli, adaletli, üretici ve tüketici arasındaki o zinciri mümkün olduğunca kısaltıcı ve marketlerin lehine bir takım avantajlar sağlamayacak şekilde düzenlemeler yapılması konuşuldu. Belli bir noktaya kadar geldi. İnşallah önümüzdeki dönemde bu yasanın meclise geleceğini ümit ediyorum. Hayvancılıkta da önemli bir noktayız. Eksiklerimizi gidererek üretimi artıracağız, başka çaremiz yok. Küçük işletmecilerimizin de tarım ve hayvancılıktan para kazanabilecek hale gelmesini sağlayacağız. Tarım ve hayvancılıkta bilimsel, Ar-Ge faaliyetlerini artırarak çok daha yüksek verim elde edebilecek işler yapmak önemli."

DÜZENLEMEDE NELER OLACAK?

Pandemi kısıtlamaları sırasında gündeme gelen yasa teklifinde, zincir marketlerin mahalle bakkalının 200 metre yanında olamaması, bulvar üzerinde ise 2 kilometre arayla açılabilmesi gibi düzenlemelerin yer alacağı belirtilmişti. Ayrıca, nüfusu 2 binin altında olan yerlerde zincir market açılamamasının da teklifte yer alabileceği kaydedilmişti. (AA-HABER MERKEZİ)