Kürtajın yasaklandığı Teksas'ta üç kadına 'kürtaj hapı' davası

ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtaj hakkını güvence altına alan Roe-Wade kararını bozmasının ardından kürtajın yasaklandığı Teksas'ta söz konusu yasak kapsamında ilk davalardan biri açıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de kürtaj hakkını anayasal bir hak olarak güvence altına alan Roe-Wade kararının bozulması sonrası kürtajın yasaklandığı Teksas eyaletinde bir erkek, eski eşine 'kürtaj hapı sağladıkları' gerekçesiyle üç kadına dava açtı. Dava, ABD Yüksek Mahkemesi'nin 24 Haziran 2022 tarihli kararıyla, kürtaj hakkını ülke çapında bir hak olarak güvence altına alan 1973 tarihli Roe-Wade kararını bozmasının ardından geldi. 

Reuters'ın haberine göre, Roe-Wade kararının bozulması ile eyalet çapında kürtaj yasağının doğrudan yürürlüğe girmesini beraberinde getiren yasa kapsamında mahkemeye başvuran erkek, 'Temmuz 2022'de eski eşinin kürtaj hapı almasına yardım eden' üç kadının yargılanmasını ve kadınlardan her birinin 1 milyon dolar tazminat ödemesini talep etti. Marcus Silva isimli erkeğin açtığı dava, Roe-Wade kararının bozulmasının ardından eyalet bazında getirilen kürtaj yasağı düzenlemeleri uyarınca açılan ilk davalardan biri.

DAVACI ERKEĞİN AVUKATI CUMHURİYETÇİ EYALET MECLİSİ ÜYESİ

Roe-Wade kararının ardından 'kürtaja yardım ve yataklık etmenin' suç kapsamına alındığı Teksas'ta açılan söz konusu davada, Şubat 2023'te davacıdan boşanan kadın sanık olarak yer almadı. Eyalet yasaları uyarınca kadının bu bağlamda cezai bir sorumluluğu bulunmuyor.

Davalı Marcus Silva'yı Teksas Eyaleti Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyelerinden avukat Briscoe Cain ve eyaletteki kürtaj yasağının öncülerinden avukat Jonathan Mitchell'in temsil ettiği davanın ilk duruşması 8 Haziran'da görülecek.

Ne olmuştu?

ABD Yüksek Mahkemesi, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" 24 Haziran 2022'de iptal etti. Bu karar ile kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakıldı. Mahkemenin muhafazakâr yargıçlarından Samuel Alito tarafından kaleme alınan karar görüşünde Roe-Wade kararının, 'açıkça yanlış' olduğu ve kaldırılması gerektiği savunuldu. Karara hayır oyu veren üç liberal yargıç -Stephen Breyer, Sonia Sotomayor, Elena Kagan- yazdıkları ortak şerhte "Bugünün kararının bir sonucu kesin: kadın haklarının ve özgür ve eşit vatandaşlar olarak statülerinin kısıtlanması" yorumunda bulundu.

ABD Yüksek Mahkemesi'nin  aldığı Roe-Wade kararını bozma kararı, kararın bozulacağının basına sızdığı Mayıs-Haziran 2022 döneminde ve sonrasında ülke çapında protestolara neden oldu. Kürtaj hakkının temel bir hak ve sağlık hakkı olduğunu dile getiren binlerce kadın ve kürtaj hakları savunucusu pek çok eyalette 'Yasalarınızı bedenimden çekin', 'Benim bedenim, benim tercihim' ve 'Kürtaj hakkı, sağlık hakkıdır' yazılı dövizler taşımıştı. 

 Roe-Wade kararının bozulmasının ardından çoğu ABD'nin güneyinde olmak üzere 13 eyalette kürtaj tamamıyla yasaklandı. Buna eyaletler, ABD'nin Idaho, Güney Dakota, Wisconsin, Teksas, Oklahoma, Missouri, Arkansas, Louisiana, Tennessee, Mississippi, Kentucky, Alabama ve Batı Virginia'ydı. Kürtaj hakkına erişim Georgia eyaletinde gebeliğin ilk 6 haftası ile sınırlandırılırken Utah, Arizona, Kuzey Carolina ve Florida'da 15, 18 veya 20 hafta sınırı bulunuyor. (DIŞ HABERLER)