Kürt imamların 'sivil cuma' davası: Yanlış anlamayın hakim bey, Türkçe anlamıyorum

İstanbul 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde DİAYDER’in sivil cuma namazı kıldırdıkları gerekçesiyle açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Savunma ve taleplerin ardından duruşma 13 Eylül'e ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyesi 16 kişi hakkında sivil cuma namazları kıldırmak ve dernek faaliyetleri gerekçe gösterilerek, 'örgüte üye olmak' ve 'örgüt propagandası yapmak' iddialarıyla açılan davanın ikinci duruşması yapıldı.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada ilk olarak Celalettin Cengiz’e söz verildi. Mahkeme başkanının ‘örgüt üyeliği’ suçlamasına ilişkin savunma yapmasını istediği Celalettin Deniz, “Hiçbir üyeliğim yok. Hakim bey, şimdi bir şey diyeceğim yanlış anlamayın. Türkçem zayıftır. Konuşabiliyorum ama pek anlamıyorum” dedi.

Savunma yapan Abdurrahman İlkhan, suçlamaları reddetti: “Bu bir iddiadır. Yardımlaşma ve dayanışma ile ilgili bir dernek. Dernek masasına bütün belgeleri verdik bir sorun olmadı. Ben dernekte olduğum sürece böyle bir şey olmadı. Bu iddiaları reddediyorum.”


'NAMAZ KILMANIN YASAK OLDUĞUNU BİLMİYORDUM'

Enver Eminkulu, savunmasında, “Biz dernek kurduk. Dernekte çalıştık. Bize örgütle ilgili istinat edilen tüm suçlamaları reddediyorum. Ben dün ne yendiğimi hatırlamıyorum, 2012’deki tapeleri soruyorlar. Birilerine hem terörist diyeceksiniz hem onların yöntemlerini kullanacaksınız. Türkiye’de namaz kılmanın yasak olduğunu bilmiyordum. İnsanlar yolunu şaşırmış. Nerede namaz kılacağız, nasıl yürüyeceğiz. Allah’tan başka ilah yoktur, Allah bu hesabı soracak” dedi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Savunma ve taleplerin ardından mahkeme başkanı, duruşmaya kısa bir ara verdi. Ara kararını açıklayan mahkeme, yargılananların savunmalarının tamamlandığını bu nedenle tüm yargılananlarının duruşmaya katılma zorunluğunu kaldırdı. Mahkeme, İnan’a yönelik devam eden yurt dışına çıkma yasağı uygulanmasının kaldırılması talebini kabul etti. Dosyada yer alan gizli tanık 'Bahar'ın dinlenmesi için işlem yapılması kararı veren mahkeme, duruşmayı 13 Eylül’e erteledi. (DUVAR)