Kürt dünyasında geçen hafta: Irak, Türkiye sınırında kalekol yapıyor

Askeri bir kaynağa dayandırılan haberlerde, sınırdaki kalekollarda Irak askerlerinin gelişmiş teknoloji ile sınır üzerindeki yasa dışı grupların geçişini gözlemleyeceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Kürt dünyasında geçen haftanın öne çıkan haberleri arasında, Türkiye ve Irak sınırında inşa edilecek kalekol, Irak Kürdistan Bölgesi'nde (IKB) konuşlu İran-Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) Peşmergelerine yönelik art arda gelen suikastlar, Türkiye'nin Suriyeli Kürtleri deport etmesi ve işkence iddiaları ile Katar'ın Erbil'de konsolosluk açması öne çıktı. 

IRAK, IKB-TÜRKİYE SINIRINA KALEKOL İNŞAA EDECEK

Irak merkezi hükümeti, Türkiye ve IKB sınırı üzerinde uzun bir süredir gündemde olan "Irak Sınır Muhafızları Komutanlığı"na bağlı askerlerin konuşlandırılması için harekete geçti.

Süleymaniye merkezli WestgaNews, 14 Temmuz'da yayınladığı haberinde, Bağdat yönetimi tarafından sınır üzerinde inşa edilen "kalekollar"a ait fotoğrafları paylaştı. Askeri bir kaynağa dayandırılan haberde, Irak askerlerinin gelişmiş teknoloji ile sınır üzerindeki yasa dışı grupların geçişini gözlemleyeceği belirtildi. Kalekolun, Irak merkezi hükümeti İçişleri Bakanlığı ve Sınır Muhafızları Komutanlığı bünyesinde olacağı kaydedildi.

BİR İKDP’Lİ PEŞMERGE DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

Irak Kürdistan Bölgesi'nde bir hafta içerisinde ardı ardına İran rejimine muhalif ve IKB'de konuşlu İran Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) Peşmergelerine yönelik suikastlar gerçekleştirildi. 

Süleymaniye'de 7 Temmuz'da, iki İKDP'li sınır üzerinde öldürülmüştü.

İran Kürtleri hakkındaki ihlalleri gözlemleyen Avrupa merkezli "Hengaw" internet sitesinde 13 Temmuz'da yayınlanan raporda, Siyamend Şaboyî adında bir İKDP'li Peşmergenin Erbil'in Baherka kasabası yakınlarında ölü bulunduğu belirtildi.

Raporda, bir gün boyunca haber alınamayan Peşmergenin cesedinin bir yol üzerinde bulunduğu ve arkadan açılan ateşle vurulduğu kaydedildi.

İran istihbaratı tarafından bir yıl önce kendisine yönelik ölüm tehditlerinin yapıldığı belirtilen raporda, öldürülen Şaboyî'nin 14 yaşındaki oğlu "Komar Şaboyî" ve iki kardeşinin de tutuklandığı hatırlatıldı. 

İran’ın, Irak merkezi hükümeti ve IKB'ye söz konusu İranlı Kürt partilerin kamplarının kapatılması için Eylül ayına kadar süre tanıdığı belirtiliyor. Tahran yönetimi, İranlı Peşmergelerin silahsız bir şekilde Birleşmiş Milletler denetimindeki mülteci kamplarına yerleştirilmesini istiyor. 

Öte yandan İKDP Genel İlişkiler Sorumlusu Muhammed Nazif, Amerikan'ın Sesi Radyosu Kürtçe Servisi'ne 13 Temmuz'da verdiği demeçte, İran'ın IKB'de 30 yıllık süre zarfında 400'e yakın İKDP’li Peşmergeyi öldürdüğü bilgisini verdi. 

TÜRKİYE 6 SURİYELİ KÜRDÜ DEPORT ETTİ: İŞKENCE İDDİASI

Erbil merkezli ve IKB Başbakanı Mesrur Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Kürdistan 24 TV'nin, 15 Temmuz'da geçtiği habere göre IKB'de yaşayan Suriyeli Kürtlerden oluşan 7 kişilik bir grup kaçak yollarla Türkiye sınırını geçmek istedi. 

Haberde ifadelerine yer verilen Duhok'un Zaxo ilçesi Sivil Savunma Dairesi Müdürü Cemal Hasan, 24 yaşındaki Rodi Silêman Ehmed adındaki Rojavalı bir gencin cesedinin iki ülke sınırı üzerindeki nehirde bulunduğunu, beraberindeki diğer 6 arkadaşında da “işkence izleri tespit edildiğini” söyledi. 

Hasan, Ehmed'in öldürüldüğüne ya da boğulduğuna dair ellerinde teyitli bilgi olmadığını kaydetti. 

KATAR, ERBİL’DE KONSOLOSLUK AÇACAK

Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesut Barzani'nin internet sitesinden 12 Temmuz'da yapılan açıklamaya göre Barzani, Erbil'in Salahaddin kasabasındaki konutunda Katar'ın Bağdat Büyükelçisi Halid bin Hammad el Sultani ile bir araya geldi. 

Açıklamada, Sultani'nin, ülkesinin Erbil'de konsolosluk açma niyetini Barzani'ye ilettiği kaydedildi.