Kürt Dili ve Kültürü Ağı, üç merkezde dil şenliği yapacak

Dil şenlikleri, 3 Haziran'da Cizre'de, 4 Haziran’da Van’da ve 7 Haziran’da Diyarbakır’da gerçekleşecek.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Kürt Dili ve Kültürü Ağı, Haziran ayında 3 merkezde dil şenliği düzenleyecek. Dil şenlikleri, 3 Haziran'da Cizre'de, 4 Haziran’da Van’da ve 7 Haziran’da Diyarbakır’da gerçekleşecek. Cizre, Van ve Diyarbakır’da düzenlenecek dil şenlikleri için gerekli başvurular yapıldı.

Kürt Dili ve Kültürü Ağı bileşenlerinden olan Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Bünyamin Şeker, etkinliklerin 21 Şubatta “Kürt dili Türkiye’de eğitim ve resmi dil olsun” şiarıyla başlatılan imza kampanyasının devamı olduğunu söyledi.
Şeker, dil şenliklerinin hedeflerinden birinin imza kampanyasının görünür olmasını sağlamak olduğunu belirtti. Şeker, “Ağ bileşenlerinin ve halkın bu yöndeki taleplerini dile getirmek için, anadil etkinlikleri kapsamında 3 ilde dil şenliklerimiz olacak. Bu şenlikler hem ağ bileşenlerinin hem de halkın kendisini gösterebileceği ve imza kampanyasının amacının ne olduğunu bir kez daha deklare edilmesi, bir daha anlatılması için düzenlenecek” dedi.

İMZA KAMPANYASI DEVAM EDİYOR

Kürt Dili ve Kültürü Ağı’nın 21 Şubat’ta başlattığı imza kampanyasının devam ettiğini belirten Şeker, hedeflerinin 1 milyon imza olduğunu hatırlattı. Şeker, “Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olarak kabul edilmesi ve bunun yasal zemininin hazırlanması talebiyle başlattığımız imza kampanyasının hedefi 1 milyon ve üzeri. Kampanya şu an hem online hem de fiziki olarak sürdürülüyor. Bunun için köylerde ve şehirlerde imza masaları oluşturuldu hem halkın bilgilendirilmesi hem de imzaların toplanması için. Dil şenliği etkinliklerinde de imzalar toplanacak. Bir milyon ve üstü imzaya ulaştıktan sonra gerekli ulusal ve uluslararası mecralarda yasal süreçler başlatılacak. Bunun için hukuki başvurular, diplomatik çalışmalar yürütülecek” şeklinde konuştu.

BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Şeker, dil şenliklerinin öncülüğünü Kürt Dili ve Kültürü Ağı’nın bileşenleri yapıyor. Oluşumun içinde yazarlar, yayınevleri, sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri bulunuyor” diyerek şunları söyledi:

“Her kurumun kendi şiarı, sloganı ve rengiyle şenliğe katılacağını belirten Şeker, “Halkımızın desteği ve katılımı için de gerekli bilgilendirme çalışmaları yapılıyor. Kürtçenin resmi dil olması ve anadilde eğitim hakkının yasal statüye kavuşması için halkımızın ve kurumların gerekli desteği vererek orada olmasını temenni ediyoruz” dedi.

DİL ŞENLİĞİ PROGRAMI

Şeker’in verdiği bilgiye göre, dil şenliklerinin ilki yarın Cizre’de yapılacak. Saat 16:00’da başlayacak etkinliğin saat 20:00’ye kadar devam etmesi bekleniyor.

Van’daki etkinlik ise 4 Haziran’da 16:00-20:00 saatleri arasında yapılacak. Etkinliğin finali 7 Haziran’da Diyarbakır’da yapılacak. Saat 16:00’da başlayacak etkinlik saat 20:00’ye kadar devam edecek.