3 bin 500 yıllık Roma mezarı direniyor

Konya'daki 3 bin 500 yıllık toprak altındaki mezar bakımsız kaldı: Meseleyi ele almalıyız.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Konya’nın Seydişehir ilçesi Çavuş Mahallesi'nde bulunan antik çağ döneminde Romalılar tarafından inşa edilen 3 bin 500 yıllık toprak altındaki mezar, ayakta kalmak için direniyor.

2011 yılında Konya Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından 3 bin 500 yıllık tarihin saklandığı Çavuş Mahallesi'nde 3 ay süreyle kurtarma kazısı yapılmış, Nekropol Alanı içerisinde Roma mezarı ortaya çıkarılmıştı. Zemin içerisinde ise farklı uzunluklarda 10 adet kanal mezar ve yan yüzeylere stilize olarak açılmış farklı  ölçülerde duvar içine oyulmuş küçük göz ve hücreler, giriş kapısı önünde de bir Mitras Mozaiği bulunmuştu.

Aradan geçen 9 yılın sonunda bulunan bu değerli kalıntıların bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tuttuğu gözlemlendi. Bölgenin açık hava müzesine dönüştürülüp turizmine kazandırılması beklenirken, mozaik kayboldu; mezar kalıntıları ise çürümeye terk edildi.

Araştırmacı gazeteci yazar  ve TEMA gönüllüsü Ali Kazankaya bu bölgenin tarih öncesi yaşam biçiminin anlaşılması için kazıların devam edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Tarihçi Ercan Arslan ise “Seydişehir çok önemli Antik Çağ yerleşimlerinden Vasada Antik Kenti ve Sekili yurtlar Nekropolü ayrı ayrı projelendirilerek kentimizin, ilimizin ve ülkemizin aktif turizmine mutlak surette dâhil edilmesi gereken tarihi zenginliklerimizdendir. Gelecek nesillere aktaracağımız bu zenginliklerimiz aynı zamanda insanlığın ortak mirasıdır. Dolayısıyla bu bilinçle meseleyi ele alma sorumluluğumuz bulunmaktadır” diye konuştu. (KONYA/ANKA)