İETT Blokları One Thousand Museum’da

Alpsoy'un 'İETT Blokları' One Thousand Museum'a seçildi. Resimler Miami yoluna çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Setenay Alpsoy’un İETT Blokları I/II isimli çalışmaları, Pritzker Ödüllü mimar Zaha Hadid'in hayattayken tamamladığı One Thousand Museum'un daimi koleksiyonuna seçildi. Irak kökenli İngiliz mimar Hadid'in onuruna; cinsiyet, ekonomik ve sosyal çatışmaların söz konusu olduğu topraklarda yaşayan veya yaşamış kadın sanatçıların eserleri arasından seçilen Setenay Alpsoy resimleri, ABD Florida'da inşaatı tamamlanmak üzere olan 62 katlı gökdelende yer almak için Miami yoluna çıktılar.

One Thousand Museum, dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid’in hayattayken tamamladığı son projelerinden biri. Mimarın ABD’de yerleşke olarak tasarladığı ilk ve tek yapı, kıvrımlı dış iskeleti ile henüz inşaatı tamamlanmadan Miami’nin ikonik yapıları arasına girdi.

İETT Blokları, Setenay Alpsoy’un şehir peyzajı çalışmalarında kendi üslubunu en belirgin şekilde sergilediği çalışmalarından. Tuvalin sınırlarını zorlarcasına; tıka basa camlar, pencereler, çerçeveler hepsi beraber bir doku oluşturmuşlar. Yapıları çevreleyen hava, gökyüzü ancak pencerelerdeki yansımalarda mevcut. Yataylar, dikeyler, dikdörtgenler, neredeyse grafik bir etkiye sahipler. Binalar, tuvalin içine sıkıştırılmış, hapsedilmiş olmalarına rağmen; nefes alıp veriyorlar, sessizce izliyorlar. Resimlerinde hiç figür olmamasına rağmen “çok kalabalık” olduğunu hissediyoruz; binalar soğuk ve donuk olmalarına rağmen, renkler capcanlı; sıradan yapılar olmalarına rağmen, Alpsoy onları “anıtsallaştırıyor”.

Setenay Alpsoy kimdir? 

2005 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim Bölümü, Neş’e Erdok atölyesinden mezun olan Setenay Alpsoy, 2009 yılında aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü, Resim Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. 2008 yılında açtığı ilk kişisel sergisinin ardından “Denizin Ayırdığı Şehir (2010), “Görünmeyen Kent (2012) ve “Kusurlu Güzellik (2014) ''Doku'' (2016) Evin Sanat Galerisi - İstanbul, Ziyaret (2018) Selçuk Yaşar Sanat Galerisi – İzmir kişisel sergileriyle sanatseverlerle buluştu. Hem yağlı boya hem de baskı resimleri ile birçok karma sergiye de katılan sanatçı, İstanbul’daki atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir. (HABER MERKEZİ)