Antalya'da sahaf festivali

Ekim, Antalya için kültür ve sanat etkinliklerinin doruk noktasıdır. Kitap fuarları, konserler ve tabi -bu sene tekrar eski ismiyle yapılan- Altın Portakal Film Festivali. Artık geleneksel hale gelmiş bu etkinliklere su sene bir yenisi daha eklendi: Sahaf Festivali.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Kapalı mekanlara sıkıştırılmış, numaratörden çıkacak sayıyı yükseltme odaklı, kendini tekrar eden kitap fuarlarının aksine Sahaf Festivali, “Dokuma’da Sanat Var” sloganı ile Dokumapark’ta yapıldı. Festivalin çocuk parklarının ve Oyuncak Müzesi’nin de yer aldığı Dokumapark’ta yapılması, özellikle çocukların yoğun katılımına olanak sağladı. Sabah Oyuncak Müzesi’ni gezip parklarda oynayan çocuklar, öğleden sonra fuardaki kitapları inceleme, akşam da -Yeşilçam Sineması görünümündeki mekanda yapılan- Neşeli Günler, Devrim Arabaları gibi film gösterimleri sayesinde aileleriyle keyifli saatler geçirme şansını yakaladı.

Çocukların en çok ilgisini çeken şeylerden birisi ise ilk kez karşılaştıkları klasik daktilolar ve çevirmeli telefonlar oldu. Anne ve babalar, eskiden daktilolarda nasıl yazı yazdıklarını ve telefonda numaraları nasıl çevirdiklerini anlatırken; yandaki stantta plakları gören çocuğun “kitapların CD’si var” diye heyecanlanması, görülmeye değerdi.

Osmanlı’dan günümüze sahaflığın tarihi, kent sosyolojisi açısından sahafların ve yerel kitabevlerinin önemi, Anadolu’da masal geleneği, Antalya’da dergiciliğin ve kitapçılığın tarihi gibi birçok söyleşinin de yapıldığı festivalin düzenleyicilerinden Erol Malçok, bu sene 5’i yerel olmak üzere toplam 20 sahafın katıldığı bu organizasyonun, gelecek yıllarda çok daha geniş kapsamlı olacağından ve yerel katılımın daha da artacağından umutlu.

Festivalin  önemli sonuçlarından biri de sahafların örgütlenmesine önayak olması. Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen festivalden sonra yerel sahaflar, örgütlenerek kurumsal bir kimlik kazanma konusunda adım atmaya kararlı görünüyor.

Katılan sahafların tümünün ortaklaştığı görüşlerden biri, Kepez Belediyesi’nin büyük destek verdiği. Tüm teknik altyapı ve organizasyonu gerçekleştiren Kepez Belediyesi, festival sırasındaki yaşanan sorunları kısa süre içinde çözmekle kalmadı, aynı zamanda festivali düzenleyenlerin inisiyatifine de müdahale etmedi.

Antalya’da ilk kez düzenlenen festival 28 Ekim’de sonra ererken, şimdiden 2020 yılı için planlamalara başlandı bile.