Şapinuva kazılarını HİTÜ yapacak

Şapinuva antik kentinde kazı çalışmaları başladı. Çalışmaları Hitit Üniversitesi yapacak.

Google Haberlere Abone ol

ÇORUM - Hitit uygarlığının önemli kalıntılarının bulunduğu Şapinuva’da kazı çalışmalarını Hitit Üniversitesi yapacak.

Daha önce Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Fakültesi tarafından kazı çalışmaları yapılan Şapinuva’ya giden Hitit Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Ortaköy Kaymakamı Murat Acar, Ortaköy Belediye Başkanı Taner İsbir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Genel Sekreter Erdal Kanık ve Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim elemanları ile Şapinuva kazı bölgesine ziyarette bulundu.

BİR HİTİT BAŞKENTİ: ŞAPİNUVA

İlk defa 1989 yılında Çorum’da yüzey araştırması yapan Prof. Dr. Aygül Süel ve Mustafa Süel tarafından keşfedilen Ortaköy-Şapinuva ören yerinde ilk bilimsel kazı çalışmaları 1990 yılında Prof. Dr. Aygül Süel tarafından başlatıldı. 28 yıldır süren kazı çalışmalarında 4.000’i aşan Hititçe, Hurrice ve Akadca çivi yazılı tablet açığa çıkartıldı ve bu tabletlerin Prof. Dr. Aygül Süel tarafından okunması sonucunda, Ortaköy kazı alanının Hitit dönemindeki adının Şapinuva olduğu anlaşıldı. Tabletlerle birlikte aralarında çok önemli ünik eserlerin de olduğu 3.000’e yakın arkeolojik eser Çorum Müzesi’ne kazandırıldı; ören yerinde çok sayıda dinsel, idari ve endüstriyel yapılar açığa çıkartıldı.

Şapinuva ören yerindeki bu çalışmalar, ulusal ve uluslararası akademik camiada Hitit arkeolojisine önemli katkı sağladı. Söz konusu kazı alanını keşfeden ve burada halen kazı çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Aygül Süel’in bir süredir Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak bulunmasına bağlı olarak, Şapinuva’da gerçekleştirilecek arkeolojik ve filolojik çalışmalar, bundan böyle T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının izinleri ile Üniversite adına yürütülecek. Şapinuva’da yapılacak arkeolojik kazılar mevzuat çerçevesinde imkânlar ölçüsünde üniversite tarafından desteklenecek.

'ŞAPİNUVA BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR' 

Hitit Uygarlığına başkentlik yapmış olan Çorum’un arkeolojik alan yönünden oldukça zengin olduğunu ve Hitit Üniversitesi olarak arkeolojiyi çok önemsediklerini ifade eden Alkan, Hitit medeniyetinin merkezi olan Çorum’un turizm potansiyeli açısından da değere sahip olduğunu belirterek bu anlamda Ortaköy-Şapinuva Hitit kentinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Üniversite bünyesinde yer alan Arkeoloji Bölümü ve Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin kentimizin sahip olduğu kadim kültür mirasının anlaşılmasında, korunmasında, sorumluluk bilincinin oluşturulmasında ve gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarılmasında önümüzdeki dönemde çok daha önemli rol oynayacağına inandığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Alkan, Şapinuva kazısının adı Hitit olan üniversite adına yapılmasının son derece önemli, anlamlı ve sorumluluk gerektiren bir gelişme olduğunu ve yapılacak çalışmalarla turizm alanında öne çıkacağını vurguladı.