Uluslararası Viyolonsel Yarışması'nın kazananı Umut Sağlam

Türkiye'deki müzik eğitimini Almanya'da Barenboim-Said Akademisi'nde sürdüren Umut Sağlam, Uluslararası Viyolensel Yarışması'nda birinci oldu. Gelecekte dünyanın farklı yerlerinde konser vermek istediğini söyleyen Sağlam, müzikle ilgilenen gençlere, "Sınırları asla kabul etmesinler" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Almanya'da Barenboim-Said Akademisi'nde eğitimine devam eden 20 yaşındaki müzisyen Umut Sağlam, Fransa'daki Aulnay Müzik ve Dans Konservatuarı tarafından 18 Kasım'da düzenlenen Uluslararası Viyolensel Yarışması'nda birincilik ödülünü kazandı.

MÜZİĞİNİ İSTANBUL'DAN BERLİN'E TAŞIDI

Viyolonsel eğitimine 2009 yılında, henüz 11 yaşındayken Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Tufan Tahir Tolga ile başlayan Umut Sağlam, eğitimini 2014-2016 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda Dilbağ Tokay ile sürdürdü. 2016 yılında Berlin'e giden Sağlam, Barenboim-Said Akademi'de eğitim almaya başladı.

Dünyanın dört bir yanında konser vermek istediğini ve bu nedenle uluslararası yarışmalara katılmaya başladığını söyleyen Sağlam, geçtiğimiz eylül ayında İtalya'da Accademia Discanto'nun düzenlediği yarışmada birincilik elde etmesinin ardından bir ödül de Fransa'da kazandı. Yarışmanın galibine verilen ödülün düzenlenecek olan konserde performans sergilemek olmasından dolayı ayrıca mutlu olduğunu ifade eden Sağlam şunları söyledi, “İtalya'da ve Fransa'da düzenlenen yarışmanın ödüllerinde konser organizasyonlarında performans sergilemek vardı. Bu yarışmaya başvururken en büyük amacım da bu konserlerde yer alabilmekti. Çok güzel ve heyecan verici bir sürecin ardından birincilik elde ettiğim için çok mutlu oldum."

'DÜNYANIN FARKLI KÖŞELERİNDE KONSERLER DÜZENLEMEK İSTİYORUM'

Daniel Barenboim, Christoph Henkel, Peter Bruns, Maria Kliegel, Jens Peter Maintz Claudio Bohórquez, Johannes Moser, Alexander Hülshoff, Michael Haber, Jiri Barta ve Alexander Rudin gibi saygın isimlerle aynı sahneyi paylaşma fırsatı yakalayan Sağlam hayallerini şu sözlerle anlattı, “Gelecekteki en büyük idealim, Barenboim-Said Akademi'ye benzer bir okulu Türkiye'de de açmak. Benim hayattaki en büyük idealim bu çünkü bu düzeyde eğitim veren ve kültürel anlamda geliştiren bir okula ihtiyacın olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin klasik müzik alanında geleceğini yaratacak bir okul açma hayalimin dışında dünyanın farklı köşelerindeki sahnelerde konserler düzenlemeyi amaçlıyorum."

'SINIRLARI ASLA KABUL ETMESİNLER'

Müzikle ilgilenen yaşıtlarının çalışmayı, merak etmeyi ve sorgulamayı asla ellerinden bırakmaması gerektiğini belirten 20 yaşındaki müzisyen Sağlam sözlerini şöyle sonlandırdı, "Müzikle ilgilenen arkadaşlarım sınırları asla kabul etmesinler. O yaşta bu yapılmaz, bu senin için çok erken, sözlerine kulak asmasınlar. Çalışan herkes her şeyi yapabilir diye düşünüyorum. Örneğin ben, kendimin süper yetenek olduğunu düşünmüyorum. Çok uzun süre disiplinli çalışıyorum ve elde edebiliyorsam belli başarıları da böyle elde ettiğimi düşünüyorum. Müzikle ilgilenenlerin sürekli konser vermesi gerekiyor. Minimum beş kişiye çalabilirse de çalsınlar. Biz çalışma odalarında çalışalım diye değil konser vermek için çalışıyoruz. Sahne tecrübemiz olmadan asla gelişemeyiz. Sahnede rahatlığı elde ederek çok güzel başarıların elde edilebileceğini biliyorum." (DUVAR)

Sağkan’ın gelecekteki hayali Türkiye’de müzik alanında bir akademi açmak.