Şostakoviç 112 yaşında

Dmitri Dmitreiyevich Şostakoviç'in doğum günü. Rus besteci 112 yıl önce doğdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 20. yüzyılın en önemli bestecilerinden biri olarak anılan Dmitri Dmitreiyevich Şostakoviç, bundan 112 yıl önce 25 Eylül 1906’da St. Petersburg’da doğdu. 1942 yılında Leningrad’da Alman bombardımanı altında bestelediği 7. Senfoni, Alman işgaline karşı direnişin en güçlü sembollerinden biri oldu.

Hitler’in II. Dünya Savaşı sırasında Leningrad’ı ele geçireceğini iddiasına karşı Şostakoviç 7. Senfonisini cevap olarak besteler. Senfoni, 9 Ağustos 1942 akşamı, Leningrad’ın cephe hattına yerleştirilmiş güçlü hoparlörlerle şehrin üzerinde çalınır. Hitler’in kenti ablukaya aldığı ve kenttin açlıkla mücadele ettiği düşünülürse, 7. Senfoni zor koşullarda bestelenen olağanüstü bir meydan okuma eylemidir.

Dmitri Şostakoviç, ilk bestesi olan ‘Devrim Kurbanlarının Anısına Cenaze Marşı’nı çocuk yaşta besteler. 1927’de Ekim Devrimi’nin onuncu yılında bestelediği İkinci Senfonisi’ni, 1929’da 1 Mayıs üzerine üçüncü senfonisi izler. Rus besteci Dmitry Shostakovich’in günümüze kalan çok sayıda operasının, senfonisinin, konser kayıtlarının yanında film müziği ve caz türünde de çalışması bulunuyor. (HABER MERKEZİ)