İranlı Kürt ressamlar Diyarbakır’da sergi açtı

İranlı Kürt ressamlar Îdrîs Samanî ve Beşîr Nasêrî Diyarbakır’da resim sergisi açtı. Amed Şehir Tiyatrosu sergi salonunda gerçekleşen açılışa çok sayıda sanatsever katıldı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - İranlı Kürt ressamlar Îdrîs Samanî ve Beşîr Naserî’nin karma resim sergisi Amed Şehir Tiyatrosu sergi salonunda açıldı. Samanî ve Naserî’nin hazır bulunduğu açılışa çok sayıda sanatsever katıldı. Açılışta kısa bir konuşma yapan sanatçılar, eserlerinin Diyarbakır’da sergilenmesinden duydukları memnuniyeti anlattılar.

Açılışın ardından Duvar’a konuşan Beşîr Naserî, iki yıldır Diyarbakır’da yaşadığını söyleyerek, “Aslında burada yaşamak ile ile doğduğum yer olan Hewreman’da yaşamak arasında bir fark” dedi. Tahran Üniversitesi’nde resim eğitimi aldığını belirten Naserî, Diyarbakır’da Zarok Tv için animasyon filmler hazırladığını söyledi.

Naserî, Diyarbakır’da yaşamaya karar vermesiyle ilgili olarak, “Burasıyla Hewraman arasında bir fark yok. Burasıyla Hewraman arasında sanatsal ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayabileceğimizi düşünerek burada yaşamaya karar verdik” şeklinde konuştu.

Resim anlayışı hakkında da bilgi veren Naserî şunları söyledi: “Sanatçının dünyayı nasıl baktığı yansır eserlerine. Felsefesi, coğrafyası, kültürü eserlerine yansır. Coğrafyanın mutlaka sanatçının üstünde bir etkisi olur. Önemli olan bu etkinin esere nasıl yansıdığıdır."

RESİMLERDEKİ EDEBİYAT

Mahabadlı ressam Îdrîs Samanî de iki yıldır Diyarbakır’da yaşıyor. Tahran Üniversitesi’nde resim eğitiminin yanı sıra sanat tarihi üzerine eğitim almış. İran’da birçok sergiye katılan sanatçı Diyarbakır’da ilk kez bir sergide yer alıyor. Zarok Tv için animasyonlar hazırlayan Samanî

Sanat anlayışının expresyonizme yakın olduğunu belirten Samanî, eserlerinde edebiyatın olmasına da gayret ettiğini söyledi. Samanî, “Resimlerimde kimi zaman bir şiirin, bir öykünün etkileri hissediliyor. Bu etkisi nedeniyle edebiyatı önemsiyorum” dedi.

Samanî, matematiksel hesaplarla çalışmak yerine resimlerini hissederek yapmayı tercih ettiğini söyledi. Sanatçının yaşadığı şehirden, toplumdan, siyasi gelişmelerden etkilenmemesinin mümkün olmadığına değinen Samanî, bütün bunların sanatçının eserinde gizli olduğunu söyledi.

İranlı iki Kürt ressamın 6 Nisan’da açılışı yapılan karma sergisi Nisan ayı boyunca Amed Şehir Tiyatrosu’nda görülebilir.

Etiketler sergi İran Tahran