Ali Kızıltuğ kimdir?

Ali Kızıltuğ 73 yaşında hayata veda etti. Peki halk ozanı Ali Kızıltuğ kimdir?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halk ozanı Ali Kızıltuğ, 1944 yılında Sivas'ın Divriği ilçesine bağlı Mursal köyünde dünyaya geldi.

"Asrı Gurbet Harab Etmiş Köyümü" isimli ilk plağını 1969 yılında dolduran sanatçının, bugüne kadar 103 plak ve 87 kaseti yayınlandı. 1969 dan bu yana sadece kendi eserlerini seslendiren sanatçı, 1971 yılında İstanbul Tepebaşında yapılan ve tüm ozanların katıldığı bir atışma yarışmasında birinci seçilmişti. Kızıltuğ’un 2 binin üzerinde eseri bulunmakta ve bunların 550'si başka sanatçılar tarafından seslendirilmiştir.

KENDİ AĞZINDAN ALİ KIZILTUĞ 

Ali Kızıltuğ, kendini şöyle anlatmıştı:

Merhaba Çok Değerli Türkü Dostlarım

Ben Ozan Ali Kızıltuğ. 1944 yılında Sivas ili Divriği ilçesi Mursal köyünde dünyaya geldim. 1958 yılında bağlama çalmaya başladım. Bağlamaya ilişkin temel bilgileri köyümdeki Abbas Usta’dan öğrendim. İlk yıllarımda başka âşıkların eserlerini ve yöresel türküleri seslendirdim.

1969 yılında "ASRI GURBET HARAP ETMİŞ KÖYÜMÜ" isimli plağım çıktı. Günümüze kadar 103 plak ve 87 albümüm yayınlandı. Yaklaşık 2160 eserim bulunmakta ve bunlardan 152 den fazlası diğer sanatçılar tarafından seslendirildi. 1969'dan bu yana sadece kendi eserlerimi seslendiriyorum. Eserlerimi hazırlarken genellikle önce şiir olarak yazıp sonra onları besteliyorum. Ancak doğaçlama da çalıp söylüyorum.

Âşık Veysel Şatıroğlu ve Âşık Mahzuni Şerif beni en çok etkileyen âşıklardır. Uzun sap bağlamamı hüseyni düzeninde çalıyorum. "BAYKUŞLARA KALAN KÖY" ve "SORMA EFENDİM" adında iki kitabım yayımlandı. Diğer eserlerimi de kitap olarak yayınlamayı düşünüyorum. Memur emeklisi ve 4 çocuk babası olarak halen Ankara’da ikamet ediyorum.

Başarılarımdan dolayı aldığım ödüllerden bir kısmını söylemek isterim

1971 yılında İstanbul tepebaşında yapılan ve tüm ozanların katıldığı bir atışma yarışmasında birinci seçildim. Aynı yarışmada hürriyet gazetesi tarafından ödüle layık görüldüm. 2009 yılında Ankara Gazi Üniversitesi'nde Divriği Vakfı tarafından düzenlenen Cumhuriyet Balosu’nda “YAŞAYAN EN ÜNLÜ OZAN ÖDÜLÜNE” layık görülerek plaketi ise Sayın Kemal Kılıçtaroğlu tarafından verildi. 2011 yılında İstanbul’da “Sivaslı Sanatçılar Birliği” tarafından düzenlenen "USTAYA SAYGI" isimli programda yılın ozanı seçilerek dernek başkanı Ünal Daşlık tarafından onur plaketi verildi. 2012 yılında “ANKARA HALK OZANLARI DERNEĞİ” başkanı Kenan Şahbudak tarafından "Ustaya Saygı" ve “YILIN OZANI ÖDÜLÜ” verildi.

Hayata bakışımı da şöyle ifade edebilirim.

"Ne yârimden vazgeçtim, ne sazımdan, ne de vatanımdan vazgeçtim. Nasıl Mursal'dan geldiysem o mazlum, sefil, tertemiz bir köylü çocuğu isem şimdi de aynıyım."

(HABER MERKEZİ)