Louvre Müzesi, Abu Dabi'de şube açtı!

2007 yılında Fransa ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında yapılan anlaşma neticesinde, Louvre Abu Dabi için çalışma başlatılmıştı. Müze, 600 esere ev sahipliği yaparak açışını gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de yapımına 1.3 milyar dolar harcanan yeni Louvre müzesi açıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'ın açtığı müze 600 sanat eserine ev sahipliği yapıyor. Fransa'nın başkenti Paris'teki Louvre müzesinden de 300 eser kiralandı.

'Louvre Abu Dabi' projesi, 2007 yılında Fransa ile yapılan anlaşma sonucu başlatıldı. 2012'de yapılması beklenen resmi açılış, petrol fiyatlarındaki düşüş ve küresel kriz gibi nedenlerle ertelendi. On yılın ardından Çarşamba günü kapılarını açan müze, eleştirmenlerden de iyi not aldı.

'ÇÖL GÜNEŞİ'NE ÖZEL KAFES KUBBE

Müze, çöl güneşini içeri alacak şekilde tasarlandı. En dikkat çeken özelliği, kafes şeklindeki kubbesi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, açılışta yaptığı konuşmada müzenin "medeniyetler arasında köprü kuracağı" mesajını verdi. Macron, "İslam'ın diğer dinleri yıkmaya çalıştığını söyleyenler yalancı" diye konuştu.

LOUVRE İSMİ İÇİN MİLYONLARCA DOLAR ÖDENDİ

Louvre Abu Dabi, kenti kültürler haritasına yerleştirmeyi hedefleyen BAE için önemli bir proje. Louvre ismini kullanabilmek ve Paris'te bulunan eserleri sergileyebilmek için, Fransa'ya yüz milyonlarca dolar ödendi.

Müze daha önce inşaat çalışanlarının koşullarına ilişkin eleştirilerle gündeme gelmişti. Eserleri inceleyen eleştirmenler, bu defa müzenin "büyüleyici" başarısını övdü.

Milattan önce 6'ıncı yüzyıla dayanan sfenks heykeli ile Kuran'dan duvara yansıtılan figürler, en dikkat çeken eserler arasında. Müze Cumartesi günü halka açılıyor ama ilk gün için 60 dirhemlik (16.80 dolar) giriş biletleri tükendi bile.

Emirlik'ten yetkililer, müzenin ihtişamının inşaat işçilerinin çalışma koşulları, açılışın gecikmesi ve bütçenin çok üzerine çıkan harcamalara ilişkin tartışmaları gölgeleyeceğini umuyor.

LOVRE ABU DABİ HAKKINDA BAZI BİLGİLER

- Fransız mimar Jean Nouvel'in eseri.

- Tasarımda Medine'den ilham alındı.

- 55 oda ve 23 sabit sergi alanından oluşuyor.

- Kubbe ziyaretçileri kavurucu sıcaktan korurken, doğal ışığın da içeri sızmasını sağlıyor.

- Van Gogh'tan Gaugin ve Picasso'ya birçok dünyaca ünlü sanatçının çalışmaları burada olacak.

- Arap ülkeleriyle işbirliği içinde 28 önemli eser kiralandı. (BBC Türkçe)