Cesur Gazetecilik Ödülü Ahmet Şık'a verildi

Frankfurt Kitap Fuarı'nda 'Cesur Gazetecilik Ödülü' Ahmet Şık'a verildi. Şık, törene bir mesaj gönderdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bu yıl 69’ncu kez düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı'nın 'Cesur Gazetecilik' Ödülü'ne Ahmet Şık layık görüldü. Ödül, 5 yıldır Suudi Arabistan'da hapsedilen blog yazarı Raif Bedevi (Raif Badawi) adına veriliyor.

Gazeteci Ahmet Şık'ın avukatı Can Atalay ödülü Eski İçişleri Bakanı Gerhart Baum'dan teslim aldı.

'UMUDUN ÖFKESİNDEN YALNIZCA SUÇLULAR KORKAR'

Avukatı Can Atalay aracılığıyla ödül törenine bir mesaj gönderen Şık "Hakikat ve hakikati konuşanların düşman ilan edilip yok edilmeye çalışıldığını vurguladı" dedi. Mesajın bir kısmı şöyle:

"Gazetecilik yapmak/ hakikati dile getirmek ve düşüncelerini ifade etmekten dolayı tutsak edilmiş biri olarak; başka bir ülkede yine düşüncelerini ifade ettiği için tutsak edilmiş ve işkence görmüş Raif Bedevi adına verilen bu ödüle layık görülmek benim için gurur verici olmasının yanı sıra aynı zamanda can yakıcı... Bir gazetecinin, zaten görevi ve sorumluluğu olarak işini yapmaya çalışmasından ötürü baskıya maruz kalmasının utancını ise Türkiye’deki sahiplerine bırakıyorum. Kendileriyle suç ortaklığı yapmayı reddeden medyayı kuşatıp, gördüğü hakikati anlatmakta ısrarcı davranmaya devam eden gazetecileri hapsettiler. Korkuyla hakim kılınan bir suskunlukla tüm ülke bir sessizlik sarmalına girince iktidarlarının kalıcı olacağı yanılgısına düştüler. Oysa ki, bir toplumun gerçek hayatı ve hakikati sustuklarında saklıdır. Çünkü sessizlikte daha fazla duyar insan. 'İnsan umutsuzluktan umut yaratandır' diyen usta Yaşar Kemal’e inanan bizlerin umudu var. Çünkü zulmün elindeyken direnmeyenler için yaşanılası bir hayat olmayacağını bilen bizler için, umut kendi gerçeğini yaratır. Ve umudun öfkesinden korkacak olanlar yalnızca suçlulardır."

Şık, mesajında 'hiçbir şeyin iyi olamayacağını düşündürten zamanların yaşandığını, fakat tası tarağı toplayıp gidilmeyeceğini, var kalmaya devam edileceğini' belirtti.

RAİF BEDEVİ'NİN EŞİ: ŞIK'IN CESARETİNDEN ÇOK ETKİLENDİM

Şık'ın ödülü avukatına beş yıldır cezaevinde bulunan, on yıl ve bin kırbaç cezasına mahküm edilen Raif Bedevi'nin eşi Ensaf Haydar tarafından verildi.

Haydar ödülle ilgili, “Ahmet Şık'ın cesaretinden çok etkilendim. Raif ve o aynı kaderi paylaşıyorlar, her ikisi de düşündüklerini söyledikleri için hapsedildiler” diye konuştu. Ödül törenine katılan Almanya’nın eski İçişleri Bakanı Gerhart R. Baum da Şık'ın davasının Türkiye'de halihazırda hüküm sürmekte olan politik durumla ilgili olduğunu vurguladı. Türkiye'de 170 tutuklu gazetecinin bulunduğuna dikkat çeken, Baum, gazetecilerin kaderlerini, Türkiye'de basın özgürlüğü ve anayasal hukukun üstünlüğü konusunda bir barometre olduğunu belirtti.

‘Cumhuriyet davası’nda 285 gündür tutuklu bulunan Şık'ın bir sonraki duruşması 31 Ekim 2017’de görülecek.