Yazar Muzaffer İzgü hayatını kaybetti

Yazar Muzaffer İzgü, yaşamını yitirdi. 84 yaşındaki İzgü, kanser hastasıydı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'de yaşayan yazar Muzaffer İzgü, akşam saatlerinde hayatını kaybetti. 84 yaşındaki İzgü'ye, kanser teşhisi konulmuştu.

Yazar ve yayıncı Yunus Bekir Yurdakul "Gülmecemizin, çocuk yazınımızın "muzaffer" kalemi sevgili İzgümüz aramızdan ayrıldı. Çoktan hak ettiği ışıklarda uyusun. Çocuklarımızın, yazın dünyamızın, dostlarının başı sağ olsun" mesajını paylaştı.

Yazar Muzaffer İzgü: Borcumu 154 kitapla ödenmiş sayınYazar Muzaffer İzgü: Borcumu 154 kitapla ödenmiş sayın

MUZAFFER İZGÜ KİMDİR?

Muzaffer İzgü, 29 Ekim 1933'te Adana'da doğdu. İzgü; bulaşıkçılık, garsonluk, sinemalarda gazoz satıcılığı gibi işlerde çalışarak eğitimine devam etti.

İlkokulu sırasıyla İnönü İlkokulu, Gazipaşa İlkokulu ve İstiklal İlkokulu'nda okudu. Tepebağ Ortaokulu'nu bitiren İzgü, yatılı olarak Diyarbakır Öğretmenokulu'nda kaydoldu.

Öğretmenokulunu bitiren İzgü, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde ve Aydın'ın çeşitli yerlerinde öğretmenlik yaptı. 11 yıllık ilkokul öğretmenliğinin ardından ortaokul öğretmenliğine geçen İzgü, Aydın Gazipaşa Ortaokulu'nda Türkçe öğretmenliği yaptı ve 1978 yılında emekli olarak, İzmir'e yerleşti.

Muzaffer İzgü'nün ilk yazıları, 1959 yılında Aydın'da Hüraydın Gazetesi'nde yayımladı. Küçük öykü ve röportajlar derleyen İzgü, 1964 yılından itibaren yazarlığını Demokrat İzmir Gazetesi'nde sürdürdü. Bu gazetedeki köşesinde her hafta bir öykü yayımladığı gibi gülmece dergisi Akbaba'da da öykülerini yayımladı. İstanbul'da çıkan Milliyet ve Akşam gazetelerinde de röportajları yayınlandı.

Röportaj ve öykülerin yanı sıra tiyatro oyunu da yazan İzgü, özel tiyatrolarda oynanan, radyolarda yayınlanan oyun ve skeçleriyle ün yaptı. Yazdığı ilk oyun, Nejat Uygur için kaleme aldığı "İnsaniyettin"dir.

İlk kitabı Gecekondu, 1970 yılında Remzi Kitabevi tarafından yayımlandı, bunu 1971 yılında İlyas Efendi, 1972 yılında Halo Dayı adlı kitapları izledi. Attilâ İlhan ile tanıştıktan sonra kitaplarını Bilgi Yayınevi'nde yayımlayan İzgü'nün bu yayınevi tarafından basılan ilk kitabı Donumdaki Para (1977) idi. Bilgi Yayınevi, İzgü'nün 42 roman ve öykü kitabını, 73 çocuk kitabını yayımladı. Zıkkımın Kökü ile Ekmek Parası adlı eserlerinde kendi yaşam öyküsünü ortaya koydu.

Rahatsızlanan Muzaffer İzgü, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurmuş ve 2 Ağustos 2017 günü hastaneye yatırılmıştı. Kanser teşhisi konulan İzgü, bu akşam yaşamını yitirdi.

'SEVGİLİ ÖĞRETMENİMİZ İZGÜ'NÜN YAKINLARININ ACISINI PAYLAŞIYORUZ'

Kadınlar Yazarlar Derneği Muzaffer İzgü'nün ardından açıklama yaptılar.

Açıklamada, "Muzaffer İzgü, seni unutmayacağız.

Yaşamı boyunca insan sevgisiyle yaşayan, çocuklara düş kurdurmayı sevdiren, «Düş kuran insan düşünüyor demektir. Düşünen insanın beyni çalışır. Beyni çalışan insan soru sormaya başlar ve soru sordu mu o kişi artık bir bireydir, sürünün koyunu değil» diyen, bir döneme damgasını vurmuş, çocuk edebiyatının öncü isimlerinden öğretmen yazarımız Muzaffer İzgü’nün aramızdan ayrılmasının üzüntüsünü içerisindeyiz.

Muzaffer İzgü’nün dediği gibi, sorgulayan insanların istenmediği, insanların başını eğerek sürekli evet demesinin istendiği, çocukların yaşamlarının önemli olmadığı dönemlerin en yoğun günlerini yaşıyoruz.

Kadın Yazarlar Derneği olarak biz de ustamız Muzaffer İzgü öğretmenimizin ağzından soruyoruz: «İnsan sorgulamadan nasıl yaşar? Bir çocuk sorgulamadan nasıl bilgi sahibi olur?»

Bu toprakların yetiştirdiği yaşamı boyunca öğretmenliğinden ödün vermeyen, yüreği sevgi dolu, değerli edebiyat ustası Muzaffer İzgü’nün kaybından dolayı duyduğumuz üzüntü ile sevgili öğretmenimiz İzgü’nün yakınlarının acısını paylaşıyoruz.

Yazdıkların ve öğrettiklerinle sonsuza kadar…" ifadeleri yer aldı. (HABER MERKEZİ)