Ayla Algan derslerini anlattı

Ayla Algan drama dersleri hakkında konuştu. Algan, "Eğlenceli, hobi mahiyetinde görsel, sessel, bedensel çalışmalar yaptırılabilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tiyatro sanatçısı Ayla Algan, drama dersleri, çocukların ve yetişkinlerin tiyatroya ile olan ilgisi hakkında konuştu. Algan, "Hayatın içindeki oyun, eğlence, anlam kayboluyor. Oyunlarla, canlandırmalarla, doğaçlamalarla, hiçliğe inat, varız" dedi.

Milliyet'ten Songül Hatısaru'nun sorularını yanıtlayan Algan şunları söyledi:

Ergenlik dönemi aileler için kabus, yaratıcı dramayla bu sorunları hafifletmek mümkün mü?

Maalesef kötü bir nesil yetiştirdik. Üstelik çocukların hiçbir suçu yok. Sabah kalkıp güne başlamaları için bir sebepleri yok.

Bu çok kapsamlı bir konu ama aile ve çocuk ilişkilerinde ortaya çıkan sıkıntılar resim, müzik, tiyatro, senaryo yazmak gibi yaratıcı drama yöntemleri kullanılarak, oyun bazlı çalışmalar ile düzeltilebiliyor.

Bazen kardeşler arası problemlerin altında, onların aynı mekanı paylaşmalarının yattığını, çizdiği resimlerle ortaya çıktığını gördük. Eğitmenimiz aile ile işbirliği halinde, çocukta tespit ettiği duygusal dışlamaları okuyarak çözdü sorunu. Bizi aşan durumlarda pedagog-psikiyatr uzmanlara yönlendiriyoruz. Örneğin yaratıcı drama seanslarımızda, kabus gören çocuğun aslında nörobiyolojik bir sıkıntı geçirdiği ve tiroid sorunu olduğu görüldü. Bu durum psikolojik değil, nörobiyolojik idi ve doktor yardımıyla çözüldü.

Ne yapıyorsunuz eğitimlerde?

Herkes ne istediğini bilir de, ortaya çıkması için kendine müsaade etmez. Dışlamaya, süreç içinde keşkelere başlar. O keşkeleri, ‘sahnedeyim’ ile tedavi edebilirsek, dönüşüm yaşanıyor. Ama muhakkak objeleştirmesi lazım. Tutsak oldukları bedenin sesini bulmaları, kimliklerini tamamlamaları için.

Grup olarak paylaşıyorlar. Savunma mekanizmaları gelişiyor, evde saygıyı sertlikle değil, sakin kalarak sağlamaya başlıyorlar mesela. ‘Hadi yemeğimi getir bakalım diyemiyor’ kocası ve çocuğu artık ona. Kendi yarattığı şeylere inancı olduktan sonra bariyerleri kurmayı da öğreniyor.

'HİPERAKTİF ÇOCUĞUN İLACI FOTOĞRAF'

Yılların deneyimi ile bazı çocuklarda yaygın görülen hiperaktivite noktasında bir öneriniz olur mu?

Eline bir makine verip fotoğraf çektirilmesini öneririm. Fotoğraf çekme sanatı ile geriye dönüş yapıp çektiği fotoğrafı düşünmesi gibi yöntemlerle geri dönüşü tanıtarak ve egosunu tatmin etmek için çektiği fotoğraflardan sergi açtırarak aldığı sanatsal haz duyumları kendi kendini düzeltebilir. Eğlenceli, hobi mahiyetinde görsel, sessel, bedensel çalışmalar yaptırılabilir.