Victor Jara anısına bin gitar

Şili'li gençler Victor Jara'nın mirasına sahip çıkıyor. Efsane müzisyen için bin kişi gitarlarını alıp geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şilili besteci, yorumcu, tiyatro yazarı, yönetmen Victor Jara anısına Santiago'da Mil guitarras para Victor Jara (Victor Jara için bin gitar) etkinliği kapsamında bir konser düzenlendi. 24 Eylül gecesi gerçekleştirilen konser dünyanın farklı ülkelerinde de Victor Jara'yı anmak için geleneksel hâle getirildi.

victor

STADYUMDA İŞKENCE VE CİNAYET

Victor Jara, Şilili sosyalist Devlet Başkanı Salvadore Allende'nin destekçisi aktivist bir sanatçıydı. 11 Eylül 1973'te Augusto Pinochet tarafından gerçekleştirilmiş olan askeri darbeden hemen bir gün sonra tutuklandı ve işkence görmeye başladı. Santiago Stadyumu'nda binlerce işkence mağdurlarından biri oldu. Baltayla parmaklarını kesen asker, "Şimdi şarkı söyleyebiliyor musun bakalım" diye bağırdı. Victor Jara, stadyumda halkın önüne çıktığı anda asker arkadaşlarımızın ricasını kırmayalım diyerek binlerce kişi önünde Allende'nin partisi Birleşik Cephe'nin marşını söylemeye başladı. Jara bir makineli tüfeğin yaylım ateşiyle öldürüldü.

JARA'NIN KATİLİ ABD'DE Mİ?

ABD'li barış yanlısı, faşizm karşıtı kilise Pax Christi, Jara'yı öldüren cunta askerinin Güney Florida'da yaşadığı söyleniyor. Pax Christi kilisesi de, 17 Eylül'de San Antonio Teksas'ta Jara için bir Mil guitarras para Victor Jara etkinliği düzenledi.