Ani Harabeleri UNESCO'nun kararını bekliyor

UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi için yapılan başvuruları temmuz ayında İstanbul'da değerlendirecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. buluşmasını İstanbul'da yapacak. 10- 20 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek buluşmada komite, insanlık tarihine iz bırakan başvurusu yapılmış aday yeni kültürel ve doğal mirasları UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alıp almamayı karara bağlayacak. Ev sahibi Türkiye de Ani Arkeolojik Alanı dosyası ile bu listede aday olarak yer aldı.

Toplantının 10 Temmuz'da gerçekleştirilecek açılışını, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova yapacak.

10-20 Temmuz tarihleri arasında toplanacak olan komitenin 40. buluşmasında, Türkiye’nin şu anda geçici listede yer alan Ani Arkeolojik Alanı dosyası için de karar verilecek. İstanbul oturumunda, toplam 33 alanın dosyaları değerlendirilip karara bağlanacak.

Türkiye’nin, bugüne kadar UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kayıtlı 15 adet kültürel varlığı ve doğal mirası bulunuyor.

21 ÜLKE KOMİTEDE

Türkiye, 191 ülkenin taraf olduğu Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair 1972 tarihli sözleşmeye 1983 yılında katıldı. Uygulanmasından Dünya Miras Komitesi’nin sorumlu olduğu sözleşmeye taraf ülkeler arasından, 21 ülke yapılan seçim sonucu, ‘dünya miras komitesi’ni oluşturuyor. Türkiye, 2013’te yapılan seçimler sonucunda 2013-2017 için üyelik görevine seçildi.