Direnişin ozanı 75 yaşında

68'in öne çıkan sanatçılarından biri olarak bilinen Bob Dylan 75 yılı geride bıraktı. Sanatın hemen her dalından sayısız ödüle layık görülen Dylan, direnişin ve devrimin ozanlığını yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Müziğin protest figürlerinden Bob Dylan sahne adıyla tanınan Robert Allen Zimmerman, 24 Mayıs 1941'de Minnesota'da doğdu. 1950'li yılların ortalarında müzik dünyasına adım atan Dylan, ilk yıllarında farklı gruplarla sahneye çıktı. Bu gruplarda daha çok gitar ve piyano çaldı. Öğrencilik yıllarında tanıştığı solcu müzisyenler Woody Guthrie ve Pete Seeger tüm müzik serüvenini etkileyen isimler oldu.

Ustanın müziğini etkileyen bir diğer isim ise New York'un Greenwich Village semtinde tanıştığı Joan Baez'di. Hızla gelişen dostluğun ardından ortak turneye çıkan ikili, kısa sürede kalıcı işlere imza attı. Bu sürecin beraberinde ortaya çıkan "Masters Of War" ve "A Hard Rain's A-Gonna Fall" şarkıları yıllar sonra da söylenecek ve "protest folk" akımının temelleri olarak kabul edilecekti. Öte yandan Dylan ve Baez'le birlikte katıldığı sivil haklar yürüyüşüyle (Civil Rights March) bir aktivist olarak bilinecek, döneme sadece müziğiyle değil eylemleriyle de iz bırakacaktı. Öyle ki Newsweek dergisi ''Fizik için Einstein neyse, Bob Dylan da pop müzik açısından o kadar önemli'' diyecekti.

bob joan Joan Baez'le aynı sahnede...

Dylan, 1966 yazında geçirdiği bir trafik kazasının ardından bir süre inzivaya çekildi. Şarkılarında daha çok savaşların anlamsızlığından, adaletsizlikten, aşktan bahsetti. 1973’teki “Pat Garrett and Billy The Kid” albümüne kadar bir süre sessiz kaldı. Aynı yıl, “Knockin’ on Heaven’s Door” ile gündeme geldi. Üç yıl sonra Desire albümündeki “One More Cup Of Coffee” ise yine hafızalarda her zaman yer edinecek bir şarkıdır. Enerjisinin bitmediğini gösteren yılda 100 konser verdiği "Hiç bitmeyen turne" geleneğini ise 1988'de başlattı.

Özetle, gitarı ve armonikasıyla daha nice yıllar diliyoruz büyük ustaya...

Etiketler Bob Dylan Joan Baez