Küba'da 'Moncada Baskını'nın yıl dönümü kutlanıyor: Onlarca ülkeden destek mesajı

Küba'da "Ulusal İsyan Günü" olarak kabul edilen 26 Temmuz 1953 Moncada Baskını'nın yıl dönümü anılıyor. Birçok ülkeden destek mesajları verilirken Küba'ya dönük ablukanın son bulması çağrısı yapılıyor

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küba'da Fidel Castro liderliğindeki 1 Ocak 1959 Devrimi'nin dönüm noktası olarak kabul edilen Moncada Kışlası Baskını'nın yıl dönümü Havana'da ve dünyanın dört bir yanından destek mesajlarıyla kutlanıyor, ABD'nin Küba'ya dönük ambargosuna son verilmesi çağrıları yapılıyor.

Fidel Castro ve arkadaşlarının 1953'te Fulgencio Batista yönetimine karşı başlattığı 26 Temmuz Hareketi'ne de ismini veren Moncada Kışlası Baskını, Küba'da "Ulusal İsyan Günü" olarak kabul ediliyor. Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 26 Temmuz Ulusal İsyan Günü'nü kutladı.

Havana merkezli Prensa Latina'nın haberine göre, Küba'nın "Ulusal İsyan Günü" dünyanın dört bir yanında kutlama mesajları ve etkinliklerle anılıyor. Fransa'nın başkenti Paris'te Küba'yla dayanışma dernekleri, "Küba'ya ambargonun son bulması" çağrısıyla eylemler düzenledi.

Lübnan'da Kübalı diplomatların da katıldığı anma etkinlikleri yapılırken Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'da Barış ve Dayanışma Örgütü'nden açıklama yapıldı. Açıklamada, "26 Temmuz'un Küba halkına yüzyıllarca süren tahakküm, işgal, baskı ve boyun eğdirme politikalarından sonra bağımsızlık mücadelesinin ilanı" olduğu belirtildi. 

Haberde, Malezya'da Küba ile Dayanışma Grubu'nun etkinlik düzenlediği, Kenya'nın başkenti Nairobi'de de Küba dostlarının "Ulusal İsyan Günü" kutlamalarına katıldığı ifade edildi.

'KÜBA'YA ABLUKA'YA SON'

Güney Amerika ülkelerinde de 26 Temmuz Ulusal İsyan Günü'yle ilgili etkinlikler düzenlendi. Meksika Dayanışma Hareketi'nin düzenlediği etkinlikte, "ABD Başkanı Joe Biden'ın Küba'ya dönük sürdürdüğü ambargo politikalarından vazgeçmesi" çağrısı yapıldı.

Şili'nin başkenti Santiago'da Küba ile Dayanışma Koordinasyon Komitesi, Mapocho Nehri üzerindeki köprüde pankart açarak "Küba'ya ablukaya son" mesajı verdi. Peru'nun başkenti Lima'da ise SoliCuba grubundan Gustavo Espinoza, "Moncada Baskını'nın Latin Amerika'nın bağımsızlık mücadelesinde de önemli bir yeri olduğunu" vurguladı. 

Onlarca ülkeden yaklaşık 100 temsilcisinin ise "Ulusal İsyan Günü" kutlamaları nedeniyle Havana'ya ziyarette bulunduğu açıklandı. (DIŞ HABERLER)