Kremlin: Türkiye anlaşmaları ihlal etti

Türkiye'nin Azov komutanlarını Ukrayna'ya teslim ederek anlaşmaları ihlal ettiğini söyleyen Peskov, “Hiç kimse bize bu konuda bilgi vermedi" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'yi ziyaret eden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Azov Taburu komutanlarıyla birlikte dönmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin 'anlaşmaları ihlal ettiğini' söyleyen Peskov, Azov Taburu komutanlarının Türkiye'den Ukrayna'ya dönüşünü daha önce varılan anlaşmaların ihlali olarak değerlendirdi.

Reuters’ın RIA haber ajansından aktardığına göre Peskov, esir takası şartlarına göre komutanların savaşın sonuna kadar Türkiye’de kalacağını söyledi. Peskov ayrıca, Türkiye’nin komutanların serbest bırakılacağını Rusya’ya bildirmediğini ileri sürdü. 

Kremlin Sözcüsü, “Hiç kimse bize bu konuda bilgi vermedi. Anlaşmaların şartlarına göre bu elebaşları, belirtilen bu kişiler ihtilafın sonuna kadar Türkiye Cumhuriyeti’nde kalmaları gerekirdi" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Daha önce Rusya ile Ukrayna arasındaki esir takasına dahil edilen Azov Taburu komutanları, güvenlik amaçlı Türkiye’de bulunuyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yürüttüğü diplomasi sonucu 21 Eylül 2022'de 200 savaş esirinin mübadele edildiği duyurulmuştu.

Türkiye'yi ziyaret eden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelen Zelenskiy, Türkiye'de bulunan beş Azov Taburu komutanının ülkelerine döndüğünü açıklamıştı.  Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye'den eve dönüyoruz ve kahramanlarımızı evimize getiriyoruz. Ukraynalı askerler Denys Prokopenko, Svyatoslav Palamar, Serhiy Volynsky, Oleh Khomenko, Denys Shleha. Sonunda akrabalarının yanında olacaklar" dedi. (DIŞ HABERLER)