Kremlin: Putin Donbass kararnamesini imzalamayı planladığını Macron ve Scholz'a iletti

Putin'in, Donbass'taki iki ayrılıkçı cumhuriyeti tanıma sinyali vermesinin ardından gözler Moskova'da. Putin, Macron ile Scholz'a, 'yakın gelecekte bir kararname imzalamayı planladığını' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD ve NATO ile yaşanan krizde Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde bulunan Rusya yanlısı iki ayrılıkçı cumhuriyetin bağımsızlığını tanıma sinyali vermesinin ardından gerilim iyice tırmandı. Putin'in Donetsk ile Lugansk halk cumhuriyetlerine dair kararını, kısa süre içinde bir ulusa sesleniş konuşması ile duyurması bekleniyor.

Rusya liderinin, kendisini arayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a 'yakın gelecekte Donbass'la ilgili bir kararname imzalayacağını' söylediği belirtildi. 

'BATILI LİDERLER RAHATSIZ OLDU'

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, iki lidere de verdiği kararı bildirdi. Açıklamada Putin'in yakın gelecekte Doğu Ukrayna konusunda bir kararname imzalamayı planladığını söylediği, Batılı liderlerin bu durumdan rahatsız oldukları belirtildi.

MACRON ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ'Nİ TOPLUYOR

Putin'le görüşmenin hemen ardından Macron'un Fransa ulusal güvenlik konseyini acil toplantıya çağırması dikkat çekti. Scholz'un ofisinden yapılan açıklamadaysa, Almanya Başbakanı'nın telefon görüşmesinde böyle bir kararın Minsk Anlaşmaları'nın 'tek taraflı ihlali' olduğunu vurguladığı belirtildi. Scholz'un Putin'e Rusya'nın askerlerini Ukrayna sınırından çekme çağrısı yaptığı da belirtildi.

Bu gelişmelerin ardından Avrupa Birliği'nden Rusya'ya yeni yaptırım tehdidi gelirken, Ukrayna hükümeti de BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdığı belirtildi. Washington'da ise ABD Başkanı Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Konseyi'yle toplantı yaptığı aktarıldı.

Donbass'daki Rusya yanlısı ve ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinden bugün yapılan açıklamada, Rusya'nın bağımsızlıklarını tanımaları talep edilmişti. Açıklamalar, Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin ve Lugansk Halk Cumhuriyeti lideri Leonid Paseçnik tarafından eş zamanlı yapılmış, Donetsk aynı zamanda, Putin'i savunma işbirliği anlaşması imzalamaya da çağırmıştı.

Bu taleplerden kısa süre sonra Rusya Güvenlik Konseyi Putin'in başkanlığında toplanmıştı. Canlı yayınlanan toplantı sırasında Konsey'in tüm üyeleri iki cumhuriyetin tanınması yönünde görüş bildirirken, toplantının sonunda Putin'den "Kararı bugün vereceğiz" açıklaması gelmişti. Rusya lideri, iki cumhuriyeti ilhak etmek ve kendi topraklarına katmaktan değil, bağımsızlığı tanımaktan söz ettiklerini vurgulamıştı. (DIŞ HABERLER)