Kremlin: Prigojin'in nerede olduğunu bilmiyoruz

Kremlin Sözcüsü Peskov, 'silahlı isyan'ı bitiren anlaşma kapsamında Belarus'a gitmesine izin verilen Wagner şefi Prigojin'in yerini bilmediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus paralı asker grubu Wagner'in 24 Haziran'da düzenlediği 'silahlı isyan' ile ilgili konuştu. Peskov, Wagner lideri Yevgeniy Prigojin'in şu an nerede olduğuyla ilgili bilgilerinin olmadığını söyledi.

Rusya'da devlet ve Wagner arasındaki gerilimin Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko'nun arabuluculuğunda bitmesini sağlayan anlaşma, Prigojin'in Belarus'a gitmesin izin veriyor, Wagner savaşçılarının ise isterlerse Rusya ordusuna katılmasını ya da Prigojin ile birlikte Belarus'a gitmesini öngörüyordu.

'İSYANI SONA ERDİREN ANLAŞMA UYGULANIYOR'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Kremlin'in Prigojin'in yerini bilmediğini iddia eden Dmitriy Peskov, 'isyanı sona erdiren anlaşmanın uygulandığını ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözünü tuttuğunu' söyledi. Peskov, kaç Wagner savaşçısının Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayacağını bilmediğini de ekledi.

Peskov ayrıca Putin'in bugün Rus askeri birimlerine ve 'Wagner isyanı' sırasında 'düzeni sağlayan' diğer kişilere hitap edeceğini duyurdu. Kremlin Sözcüsü'nün açıklamasına göre, Putin bugün bazı askeri yetkililerle ikili görüşmeler yapacak ve Rus medya sahipleri ile bir araya gelecek.

Ne olmuştu?

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti.

Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını 'vatana ihanet' olarak nitelendirmişti. Prigojin, Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.

Günün sonunda Yevgeniy Prigojin'in, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti. Prigojin, Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini açıklamıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, isyancı liderinin Belarus'a gideceğini bildirmişti. FSB, 27 Haziran'da bir açıklama yaparak Wagner hakkındaki ceza davasının kapatıldığını duyurdu. (DIŞ HABERLER)