Köylüden DSİ'ye su tepkisi: Şimdi biz ne yapalım?

Elazığ’daki köylere yıllardır su verilmediği iddialarını yalanlayan DSİ, muhtarlara gönderdiği yazıda ise çiftçilere su verilmeyeceğini söyledi. Koruk Köyü Muhtarı Yetgin Arpa duruma tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ - DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından “Kuzuova Pompaj Sulaması Sanat Yapıları Yapımı” işi kapsamındaki altı köy muhtarına gönderilen yazıda, söz konusu sulama şebekesine ait arızalı hatların onarılması ve üç yıllık işletme çalışmasının yapıldığı belirtildi.

2021 Yılı Sulama Sezonu’nda 14 milyon 400 bin liralık bir elektrik yükü oluştuğunun, bu bedelin DSİ tarafından ödendiğinin belirtildiği açıklamada, 2022 yılında Fatmalı, Muratcık, Dallıca, Koruk, Pirinççi ve Dambüyük köylerine sulama suyu verilmesinin mümkün olmayacağı ifade edildi. Koruk Köyü Muhtarı Yetgin Arpa duruma tepki göstererek “Şimdi ben bu boruyu ne yapayım?” diye sordu.

‘DEDİĞİMİZ ÇIKTI’

Pompalı sulamadan kaynaklanan yüksek elektrik maliyetlerinin gerekçe gösterildiği yazıda, kurulacak bir kooperatif veya sulama birliğiyle de sulama sisteminin işletilmesinin “zor görüldüğü” belirtildi. İhalenin bitmesiyle beraber işletmenin DSİ’ye devredildiğinin ifade edildiği yazıda, “Sulama birliğine devredilecek olan işletmenin; 2022 yılı işletme, bakım ve enerji giderleri ilgili birlik tarafından, ürün ve alan bazında üreticiler arasında oransal olarak paylaştırılacak ve bu oran miktarında ödeme yapılacaktır” denildi.

Köylerinde kullanılabilir 19 bin dönüm tarım arazisi olduğunu, şu ana kadar sadece 100 dönüme su verildiğini söyleyen Koruk Köyü Muhtarı Yetgin Arpa, “Söylediğimiz çıktı. Tedirginiz. Bölgedeki en küçük üretici benim. Ben bile 200 bin liralık malzeme almışım, mecburen hemen satılığa çıkardım. Şimdi ben bu boruları ne yapayım? Muhtar arkadaşların bir süreliğine işleri var, sonrasında basın açıklaması, ne gerekirse yapacağız. Su verilmeyecek de bizim zararlarımızı karşılayın bari. O da yok. Sadece ‘su verilmeyecek’ diyerek işin içinden çıktılar” dedi. Arpa, taleplerinin; herkesin bireysel su bedelini ödeyerek sulama yapılması olduğunu söyledi.

NE OLMUŞTU?

Elazığ’ın Koruk Köyü’nde üç yıldır su sıkıntısı yaşandığını ve DSİ tarafından köylerine kasıtlı olarak su verilmediğini belirten Muhtar Yetgin Arpa, kuraklığa bağlı olarak yüzde 70’lere varan rekolte kaybı yaşadıklarını söylemişti. Köyde sulama kanalı olmasına karşın bu kanala yıllardır su ulaşmadığını belirten Arpa, bu yıl 15 üreticinin beklediği verimi alamayınca borçlarını kapatmak için traktörlerini satmak zorunda kaldığını belirtmişti. “Çiftçilerimiz çok zor günler geçiriyor” diyen Arpa’nın açıklamasına karşın, DSİ Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Çiftçilerin arazilerine sulama suyu almak istediklerinde kartlarını okutarak suyu alabilecekleri” söylenmişti.

 

Etiketler Koruk Köyü DSİ