DSİ ile köylüler arasında su polemiği: Reis’e kadar gideceğiz

Elazığ’daki Koruk Köyü Muhtarı Yetgin Arpa, arazilerine DSİ tarafından 3 yıldır kasıtlı olarak su verilmediğini iddia etti. DSİ iddiaları yalanlarken, muhtar “Toplanıp Reis'e kadar gideceğiz” dedi.

Koruk Köyü muhtarı Arpa, 15 üreticinin beklediği verimi alamayınca borçlarını kapatmak için traktörlerini satmak zorunda kaldığını söyledi.
Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ - Elazığ’ın Koruk Köyü’nde 3 yıldır su sıkıntısı yaşandığını ve DSİ tarafından köylerine kasıtlı olarak su verilmediğini belirten Muhtar Yetgin Arpa, kuraklığa bağlı olarak yüzde 70’lere varan rekolte kaybı yaşadıklarını söyledi.

Köyde sulama kanalı olmasına karşın bu kanala yıllardır su ulaşmadığını belirten Arpa, mart ayında DSİ Bölge Müdürü ile görüştüklerini ve kendilerine “250-300 bin liralık bir maliyet var. Ödenek çıkmıyor” denildiğini aktardı. “Koskoca devlet ek ödenek çıkartıp da o arızaları düzeltemiyor mu?” diye soran Arpa, “DSİ, seneye martta bizim suyumuzu versin” dedi.

‘15 ÇİFTÇİ TRAKTÖRLERİNİ SATMAK ZORUNDA KALDI’

Koruk Köyü’nde Elazığ’ın ünlü Öküzgözü şaraplık üzümü yetişiyor. Arpa üzümdeki rekolte kaybının geçen yıla oranla yüzde 70 düzeyinde olduğunu belirterek “Kuraklığa bağlı olarak tarım ürünlerinin tamamında sıkıntı yaşadık. Geçmiş yıllarda köyümüzde 2

Yetgin Arpa

bin tona yakın üzüm hasadı olurken, bu yıl 600 ton civarında bir üzüm bekliyoruz. Bizim kanal sulamamız olmuş olsaydı, üretim anlamında her şey daha güzel olacaktı. Muratcık, Ballıca, Esenkent ve Fatmalı köylerine su veriliyor ancak bizim 20 bin dönüm sulanabilir arazimiz olmasına karşın su verilmiyor. DSİ, bu noktada gerekli çabayı göstermiyor. Bu yıl 15 üreticimiz beklediği verimi alamayınca borçlarını kapatmak için traktörlerini satmak zorunda kaldı. Çiftçilerimiz çok zor günler geçiriyor” diye konuştu.

‘BURADA KASITLI BİR HAREKET VAR’

Koruk Köyü’nde 6 bin dönüm üzüm bağı bulunduğunu belirten Arpa, DSİ’nin köylerine suyu kasıtlı olarak vermediğini iddia etti. Arpa, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kanallara su verilemediği söyleniyor. Ancak geçen gün işçinin biri yanlışlıkla vanayı kaldırdığı için bizim kanallarımıza su geldi. Demek ki, su bizim buraya da ulaşıyormuş. Burada kasıtlı bir hareket var. Topu sürekli bakanlığa atıyorlar. Bakanlığın yatırım yapmadığını ifade ediyorlar. Biz artık başımızın çaresine bakacağız. Tankerle kanallardan su alıyoruz ve ağaçları o şekilde suluyoruz.”

DSİ: KARTLARINI OKUTARAK SUYU ALABİLİRLER

DSİ Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Pompajlı basınçlı borulu sulama sistemi olarak gerçekleştirilen sulamada, enerjiden tasarruf, suyun verimli kullanılması, su israfının önlenmesi, verimli tarım yapılabilmesi için hidrantlara ön ödemeli ulturasonik sayaçlar takılmış olup, çiftçilerimiz, arazilerine sulama suyu almak istediklerinde kartlarını okutarak suyu alabilmektedirler. S1 ana kanalından Koruk Köyü’nün alt kotunda bulunan araziler sulanmaktadır. Koruk Köyü’ne ait ÇKS kayıtları ve ürün destekleri incelendiğinde sulanan arazi varlığı daha iyi anlaşılabilecektir” denildi.

MUHTAR: TOPLANIP REİS’E KADAR GİDECEĞİZ

DSİ’nin açıklamasını ‘tatmin edici bulmayan’ muhtar Arpa, “20 bin dönümlük arazimiz var, 100 dönümü suluyorlar. Fatmalı Köyü’nde şahsi arazim de var. Orada kartla okuma yapıyoruz zaten, bir sıkıntı yok. Benim kendi köyüme su verilmiyor. 20 bin dönüm nerede 100 dönüm nerede? Bizim köyümüze bir an önce su verilmesini istiyoruz. Toplanıp Reis'e kadar gideceğiz. Diğer köyler nasıl sulanıyorsa, benim köyümün de sulanması lazım. İşi illa siyasiye mi dökelim? Ona da karşıyız biz” ifadelerini kullandı.

Etiketler üzüm DSİ kuraklık