Köyceğiz'de maden projesinin bilgilendirme toplantısı yaptırılmadı

Köyceğiz'de yaşayanlar, Eti Krom A.Ş'nin maden projesi için planlanan bilgilendirme toplantısını, başvuru dosyasının 'yanlış ve eksik bilgiler' içerdiğini belirterek yaptırmadı.

Google Haberlere Abone ol

Esma Turan

MUĞLA - Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde Eti Krom A.Ş. tarafından yapılmak istenen Krom Ocağı Yeraltı İşletmeciliği projesi için planlanan "Halkın Katılım Toplantısı", bölgede yaşayanlarca, sunulan dosyanın "yanlış ve eksik bilgiler içermesi" nedeniyle engellendi.

Köyceğiz’e bağlı Yayla Mahallesi'ne, Eti Krom A.Ş. tarafından "Krom Ocağı Yeraltı işletmeciliği" projesi yapılmak isteniyor.

Bölgede bulunan Sandras Dağı’nın maden projeleri nedeniyle zarara uğradığını dile getiren vatandaşlar da projelere karşı tepki gösteriyor.

Proje kapsamında ÇED süreci için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 1 ay önce 29 Eylül 2022’de (bugün) "Halkın Katılım Toplantısı" yapılmasını planladı.

Köy kahvesinde yapılması planlanan toplantı da Sandras’ı Koruma Platformu çağrısıyla bölgede yaşayanlar ve çevreciler hazır bulundu. Bölge halkı alanda "Yaşam alanlarımız müştereklerimizdir" ve “Sandras’a sahip çık” yazılı pankartlar açtı.

KORUNACAK ALAN GÖSTERİLMEDİ 

Vatandaşlar yaşı bin 200’e kadar yükselen karaçamların olduğu coğrafyada, ÇED alanı ve ruhsat bütününde ne kadar orman değerinin olduğunu ve kesilecek ağaç sayısının belirtilmediğini dile getirdi.

İtirazlar da ayrıca, proje alanının harita üzerinde işaretlenirken doğal sit kesin korunacak alan gösterilmediği belirtildi ve kesin korunacak alan işaretlenmeden tabiatı koruma alanını göstermekle yetinen başvurunun reddedilmesi gerektiği kaydedildi.

'DOSYA DA YABAN HAYATI VE İLGİLİ KURUM GÖRÜŞÜ EKSİK'

Kültür Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü’nün görüşünün olmadığı bir dosyanın halka sunulmasının aceleci ve yerinde olmayan bir yaklaşım olduğunu söyleyen vatandaşlar, dosyada yaban hayatı ile ilgili kurum görüşünün de eksik olduğunu söyledi.

'YANLIŞ VE EKSİK BİLGİLER İÇERİYOR'

Söz konusu projenin bulunduğu noktanın Namnam Çayı'nın beslendiği alanda bulunduğunu belirten bölge halkı, hidroloji etkilerin irdelenmediği bir dosya ile bu toplantı yapılamayacağını, yanlış ve eksik bilgiler içeren başvuru dosyasının reddedilmesini ve yeterince bilgi içeren bir dosyayla yeniden toplantı yapılmasını talep etti.

'KAMUSAL ZARAR OLUŞTU'

Bölgede yaşayanlar ve çevreciler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Muğla İl Müdürlüğü’ne iletmek üzere hazırladıkları, "Toplantı koşulları firma tarafından sağlanmadığı için toplantı Bakanlık tarafından iptal edilmek durumunda kalınmıştır. Kamusal bir toplantının iptalini, firmanın üstüne düşeni yapmaması nedeniyle yapamadık. Halk kendi koşulları ile bu alana benzin ve zaman harcayarak geldiği için kamusal zarar oluşmuştur" ifadelerinin yazılı olduğu tutanak da tuttular.

Bakanlıktan gelen yetkilerde toplantının gerekli şartlar sağlanamadığı için yapılamaması üzerine bir tutanak tuttu.

Sandras’ı Koruma Platformu’ndan Neşe Yüzak, şunları söyledi: "Sandras'ın tepesindeki Eti Krom'a ait madenin devamında 2 ruhsat daha Menteşe'ye kadar iniyor. Eğer biz, her bulduğumuz madeni kazarsak, şu an da Muğla’da yüzde 60-70 oranında toprağın sıyrılıp götürülmesi, üstündeki ağacın gitmesi demek. Eğer bir planlama yoksa geçmişteki Devlet Planlama Teşkilatı'nın yaptığı gibi ‘maden bize lazımsa çıkaralım’ şeklinde değilse, maden bir ticaret unsuruysa, ormanı da ticaret unsuru olarak gören insanlar şu an da siyaseten ne kurdu ne kuşu ne de bizi düşünüyorlar. En büyük handikapımız budur. Şu an da burada yaptığımız şey çok değerli. Çünkü vatandaş, vatanına sahip çıkıyor. Daha doğrusu dünyalılar dünyaya sahip çıkıyor diyebiliriz."