Konya'da köpek ölümü: Küreği vuran kadar küreği eline veren de yargılanmalı

Konya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Çifci, barınakta köpeğin öldürülmesi sonrası avukatların şüphelileri savunmak istemediği için CMK’yi kapattığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

KONYA - Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bir köpeğin öldürüldüğü görüntüleri üzerine gözaltına alınan iki kişi dün tutuklandı.

Konya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ayşegül Başkoçak Çifci, avukatların gözaltına alınan kişilerin dosyasına müdafi olmamak için CMK’yi kapattığını belirtti. Çiftci, şüphelilerin sorgusunun bu nedenle uzadığını söyledi.

Şu an hayvanseverle birlikte barınak önünde olan ve içeri alınmadıklarını ifade eden Çifci, yargılamanın iki kişiyle sınırlı kalmaması gerektiğini vurguladı ve ekledi: “Burada küreyi vuran kişi kadar küreği onun eline veren kişilerin de yargılanması lazım."

Konya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ayşegül Başkoçak Çifci (soldan ikinci), baro avukatları ile barınağa gitti. 

ŞUBE MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINDI

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, bir köpeğin merkez çalışanı tarafından kürekle öldürülmesiyle ilgili görüntüler, dün sosyal medyaya yansıdı. Bunun üzerine Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, konuyla ilgili soruşturma başlattı ve iki şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.

Gözaltına alınanların dosyasına avukatlar müdafi olmak istemeyince, yargılama yaklaşık beş saat sonra gerçekleştirildi.

AK Partili Konya Büyükşehir Belediyesi de olayla ilgili yaptığı açıklamada, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Hayvan Sağlığı Şube Müdürü’nün görevden alındığını duyurdu.

Basın mensubu ve avukatlar duruşma salonuna alınmazken, şüpheliler Murat B. ve Sefa Ç. çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

‘ARKADAŞLARIMIZ BU VAHŞETİ YAPAN KİŞİLERE MÜDAFİ OLMAK İSTEMEDİ’

Avukatların, hayvanları vahşice katleden kişilerin dosyasında müdafi olmak istemedikleri için CMK sırasını kapattıklarını ifade eden Çifci, “Hiçbir avukatın zorunlu müdafi durumunda, CMK kapatma gibi bir yetkisi yok. Burada sadece CMK sırası gelen avukat arkadaşlarımız dosyada müdafi olmak istemediği için kendi sırasını kapattı. Arkadaşlarımız bu vahşeti yapan kişilere müdafi olmak istemedi. Bundan dolayı sorgu 4-5 saat uzadı. Daha sonra yönetim, dosyaya avukat atadı ve sorgu yapıldı. Dün Eskişehir ve Afyonkarahisar’dan gelen avukat arkadaşlarımızla sorgu salonuna alınmadık. Şüphelilerin sorgusunun ardından tutuklandıklarını dışardan öğrendik” dedi.

Yargılamanın iki kişiyle sınırlı kalmaması gerektiğini kaydeden Çiftci, tüm idareci ve çalışanların yargılanması için suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

‘HAYVANLARIN AÇ BIRAKILMASI YASA GEREĞİ SUÇ’

Dün hayvanseverlerle birlikte öğlene kadar barınağa alınmadıklarını ifade eden Çiftci, bu sürede barınak içerisinde ölen ve yaralanan köpeklerin gömülmesinden şüphelendiklerini söyledi. Barınakta hayvanların toplanarak aç bırakılmasının 5199 sayısı yasa gereği suç teşkil ettiğini de ifade eden Çifçi, “5199 sayılı yasa gereğince orada yavruların bulunması, aşılanarak kısırlaştırılmış sağlıklı köpeklerin barınakta tutulması kabul edilemez. Ayrıca hayvanların önünde mama ve suyun bulunmaması, açlık durumu halinde olması, küçük ve büyük ırk köpeklerin bir arada tutulması, ‘doğal yaşam alanı’  denilerek 300-400 köpeğin bir yere bırakılması, yasa gereğince kabul edilemez. Bu aksaklıkların hepsi bu barınağın içinde var. Biz dün olayı öğrendikten sonra barınak önüne geldik ve öğlene kadar kapıda bekletildik. Sanıyorum ki içerde bir temizlik yapıldı. Bu yüzden ölü, yaralı ya da can çekişen köpeklere ulaşamadık. Eğer ölü köpekler varsa da muhtemelen gömüldü. Bizim dün öğlene kadar içeri alınmamamızın başka bir açıklaması olamaz” diye konuştu.

‘AVUKATLARIN YASA GEREĞİ BARINAĞA SOKULMAMASI MÜMKÜN DEĞİL’

Bugün de hayvanseverler ve avukatlarla barınağın önüne geldiklerini ancak içeriye alınmadıklarını belirten Çifci, duruma tepki gösterdi. Kendilerine valilik kararı gösterilmeden içeriye girişlerinin yasaklandığını ifade Çiftci şöyle konuştu: “Türkiye’nin birçok yerinden gelen avukat ve hayvanseverlerle birlikte şu an yine barınak önündeyiz. Barınağa girişleri yasaklamışlar. Böyle bir valilik kararı var mı, onu bilmiyoruz. Önümüze bu yönde bir karar koyulamadı. Avukatların yasa gereği barınağa girmesinin yasaklanması mümkün değil. Öte yandan buradaki gönüllü arkadaşlar, hayvanları sahiplenmek için buradalar. Şu an burada yüzlerce hayvanı sahiplenecek insan var. Birçok dernek ilaç, mama ve veteriner yardımıyla birlikte gelmiş. Burada zaten hayvanlar ölüyor, bırakın gönüllüler baksın bu hayvanlara düşüncesindeyiz.” (DUVAR)