Konut piyasasında işler kesat

Seçim nedeniyle ekonominin gidişatına ilişkin belirsizlikler konut satışlarını etkiledi. Uzmanlar durgunluğun Haziran ayında geçeceğini belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Ekonomistler, yatırım için seçim sonuçlarını bekleyen tasarruf sahiplerinin ilk tercihlerinin konut almak olmadığını belirtiyor. Betonlaşmaya neden olacak kadar çok konut yapıldığına dikkat çeken uzmanlar, satışlardaki durgunluğun on yıl önceki seviyelere geldiğini ifade ediyor. 

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, konut satışlarındaki yavaşlamanın bir nedeninin de Millet İttifakı'nın yabancılara konut satışıyla ilgili politikaları olduğunu belirtti, seçimlerin ikinci turundan sonra konut piyasasına ilişkin beklentileri yazdı. Aktaş'ın "Konut piyasasında işler kesat" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Konut alımında son aylarda gözlenen yavaşlamadaki etkenlerden biri Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazandığı takdirde yabancılara konut satışını durduracağı vaadinde bulunmasıydı. Yabancılara konut satılmayınca özellikle yabancı alımının çok yoğun olduğu Antalya ve İstanbul’da konut fiyatlarındaki artışın durması, hatta bir miktar gerilemesi bile bekleniyordu. 

Kılıçdaroğlu ilk turda kazanamadı, ikinci turda kazanabilir mi, bilinmez. Ama en azından şu anki duruma göre yabancılara konut satışı devam edecek. Dolayısıyla yabancı talebinden kaynaklanan fiyat artışı sürmüş olacak. 

Kuşkusuz kesin durumun belli olması için 28 Mayıs beklenecek ve sonrasında ona göre pozisyon alınacak. Dolayısıyla mayıs ayında da çok muhtemeldir ki görece düşük bir konut alımı gerçekleşmiştir. Hele hele 14 Mayıs öncesi alım çok düşük kalmıştır.

FİYAT VE KREDİ ETKİSİ

Tabii ki konut alımının yavaşlamasında fiyatların geldiği düzey de çok önemli. Her ne kadar fiyatlar sanki biraz tepe noktaya ulaşmış gibi görünüyor ve son zamanlarda çok hızlı artışlar gözlenmiyorsa da, mevcut fiyat düzeyi bile çok yüksek. 

Ayrıca krediye ulaşmak artık çok zor. Konut bedelinin çok düşük bir oranı için kredi kullandırılıyor olması da başka bir dezavantaj. 

Öte yandan kira artışına kısıtlama getirmeye dönük düzenlemeler ve bu konudaki söylemler de yatırım amacıyla konut edinme isteğini azaltan bir etki doğuruyor.  

Ancak yine de konut fiyatlarının nominal olarak aşağı geleceği pek beklenmiyor. Hele hele yabancıya satış devam ettiği sürece... Yabancının konut alabiliyor olması fiyatları doğrudan olduğu kadar dolaylı da etkiliyor. Örneğin Antalya’daki ya da turistik diğer yörelerdeki konut fiyatları yabancı talebinden dolayı artabilir, en azından düşmeyebilir ama yabancının hiç uğramadığı, uğramayacağı yerlerdeki fiyatlar da adeta bileşik kaplar teorisindeki gibi bir etkiyle yukarıda kalabiliyor.

Önümüzdeki dönemde konut fiyatlarının seyri biraz da finansal yatırım araçlarının getirisine bağlı olacak. Mevduatın, dövizin, altının ve borsanın getirisi konut fiyatlarını etkileyecek." (HABER MERKEZİ)