Konteyner kentte protesto yürüyüşü: Depremzedeler gözaltına alındı

Malatya'da konteyner kentte kalan depremzedeler elektrik ve su kesintilerini protesto etti. Depremzedeler yetkililere ulaşamazken polis müdahale etti. Sözcü olarak seçilen kişiler gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

Evrim Deniz

DİYARBAKIR - Malatya Samanköy’de bulunan Yenikent konteyner kentindeki elektrik ve su kesintilerine karşı tepki gösteren depremzedeler dün gece yürüyüşe geçti. Depremzedelerin yürüyüşünü engelleyen polis, kamera kaydı alanların telefonlarına el koyarak görüntüleri sildi. Kaymakam yardımcısının geldiği konteyner kentte iki kişinin gözaltına alındığı bilgisi verildi.

3 aydır yerleşime açılan Samanköy konteyner kentinde sık sık elektrik ve su kesintileri yaşanıyor. Konteyner kentte yaşayan depremzede kadınlar, sorunların giderilmesi için muhatap bulamadıklarını söylediler.

‘DEVLET, BİR KONTEYNER KENT KURUP BİZİ TEK BAŞIMIZA BIRAKIP GİTTİ’

Aslı, yaklaşık 2 aydır Yenikent konteyner kentinde 3 çocuğu ve eşiyle birlikte yaşıyor. Sürekli hale gelen elektrik ve su kesintilerine karşı muhatap bulamadıkların söyleyen Aslı, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı, "Buraya geldiğimiz günden beri su ve elektrikle ilgili sorun yaşıyoruz. Bu konteyner kentte çocuk ve kadın sayısı çok fazla, elektrik ve su kesintileri yaşamımızı on kat zorlaştırıyor. Başvurmadığımız yer kalmadı, çocuklarımın başını bile yıkayamıyorum. Toz toprak içerisinde bir konteyner kent kurup bizi bir başımıza bırakıp gitti devlet."

‘3 AYDA BİR GIDA KOLİSİ DAĞITILDI’

Konteyner kentteki insanların haklı bir isyanda olduğunu ve yapılan yürüyüşten de sonuç alınmadığını dile getiren Aslı, "Sadece su ve elektrik değil sorunumuz. 2 aydır burada kalıyorum, iki ayda bir gıda kolisi geldi fakat listelerde 3 gıda kolisi dağıtılmış görünüyor. İnsanlar aç, susuz ve elektriksiz bırakılıyor. Dün polisle ve kaymakamla konuşulmaya çalışıldı fakat sözcü olarak seçilen kişiler gözaltına alındı. Konteyner kentte hırsızlık oluyor, polis bize 'bir şey yapamayız' diyor. Kavga çıkıyor, müdahale etmiyorlar. Fakat biz yürümek isteyince hemen müdahale ediliyor" dedi.

'SAATLERCE HAVLU YELLEDİK'

Depremde yakın akrabalarını kaybeden ve günlerce enkaz altında kaldıktan sonra kurtarılan Nurgül, "İnsanlar artık isyan etti" diyerek dün gece yaşananları şöyle anlattı; "Ya elektrik yok ya da su yok. Dün gece ikisi de yoktu. Burada hasta, yatalak, yaşlı, kadın, çocuk çok fazla. Ne hijyen kaldı ne de yaşamımızı sürdürebiliyoruz. Dün yatalak babamızı serinletmek için havlu yelledik saatlerce, fenalaşmasın diye. Bu kentte yaşayan herkes yürüyüş yapmak istedi çünkü artık canımıza tak etti."

‘SUYA EKMEK DOĞRAYIP YATALAK BABAMA YEDİRDİM’

Babasının sağlık durumunun ağır olduğunu belirten Nurgül, "Yemek yapamıyoruz, babamıza sıcak yemek yediremiyoruz. İhtiyaçlar karşılanmıyor. Ayda bir gıda dağıtılması lazım, onu da yapmıyorlar. Dün o kadar uzun saatler elektrik ve su yoktu ki, suya ekmek doğrayıp babama yedirdim. Defalarca Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yazdım fakat muhatap bulamıyoruz. Babamı uyutup yürüyüşe dahil oldum çünkü bu benim en temel hakkım. Sesimizi duyan yok, unutulduk gittik" diye konuştu.

‘YARIN DEPREMİN 7’İNCİ AYI VE DEĞİŞEN HİÇBİR ŞEY YOK’

5 çocuk annesi Yasemin, dün gece saatlerinde eşiyle birlikte yürüyüşe katıldığını ve Kaymakam Yardımcısının alana gelerek sorunları dinlemeden kitlenin dağıtılmasını istediğini söyledi.

Sorunlarını konteyner kentte bekleyen kolluk kuvvetlerine, AFAD ve yerel yönetimlere bildirdiklerini ifade eden Yasemin, "Fakat bizim sorunlarımız asla giderilmedi" dedi. Okulların açılacağını hatırlatan Yasemin, "Çocuklarım perişan halde, eşim iş bulamıyor. Bunlar yetmezmiş gibi her gün en temel ihtiyacımız olan elektrik ve suyumuz da kesiliyor" dedi.

Sorunlarının giderilmesi için saatlerce beklediklerini dile getiren Yasemin, konteyner kentte yaşananları aktarmaya çalışanlara polis tarafından müdahale edildiğini söyledi. Yasemin, "Kaymakam halkın sorunlarından bihaber ama biz yürümek isteyince onlarca polis toplayıp geliyor. Yarın depremin 7’inci ayı. Biz ne yasımızı tutabildik ne de sorunlarımız giderildi. 7 aydır sürünüyoruz. Yapılan ve değişen hiçbir şey yok. Bu sorunlar devam edecek ve kimse bizimle ilgilenmeyecek bile" diye konuştu.