Kolombiya'da hükümet karşıtı gösterilerde en az 23 eylemci öldü

Kolombiya'da vergi yasasına karşı protestolar, eşitsizlik ve yoksulluk karşıtı bir harekete dönüştü. 'Toplumsal olaylara müdahale birimi' ESMAD'ın eylemcilere ağır silahlarla saldırdığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Orta Amerika ülkesi Kolombiya'da sekiz gündür devam eden grevler ve hükümet karşıtı protestolarda polis şiddeti tırmanıyor. Yeni vergi yasasına tepki olarak başlayan, hükümetin yasayı geri çekmesinin ardından da genel olarak yoksulluk, eşitsizlik, insan hakları ihlalleri ve polis karşıtı bir öfkeye dönüşerek devam eden eylemlerde dün, 'toplumsal olaylara müdahale birimi' ESMAD göstericilere saldırdı. Dün geceki eylemlerde en az 23 kişinin öldüğü, 1220 kişinin yaralandığı ve 87 kişinin kayıp olduğu belirtiliyor. Bir haftadır yaşanan can kaybı ise onlarla ifade ediliyor.

BOGOTA'DA ON BİNLER SOKAĞA ÇIKTI

Sağcı Devlet Başkanı Ivan Duque'ün hükümetine karşı dün, başta başta başkent Bogotá olmak üzere bir dizi kentte eylemciler sokağa döküldü. Bogotá'da polis şiddetine ve yağmura rağmen on binlerce kişi yürüdü, bazı grupların Ulusal Kongre Binası'na taş atması ESMAD'ın sert saldırısı geldi. Bogotá'daki eylemler sonrasında tüm kente yayılırken, barikat kuran göstericiler yerlere hükümet karşıtı sloganlar yazdı; birçok kişi de camlarından tencere-tava çalarak eylemlere destek verdi. Birçok semtte polis noktalarında çatışma çıktığı, beş polisin de yaralandığı belirtiliyor.

'HÜKÜMET DİNLEMEYİ BİLMİYOR'

Eylemcilerden María José López sokakta olmasını şu sözlerle açıkladı: "Buradayım çünkü ülkem hasta, tamamen kötü durumda. Hükümet dinlemeyi bilmiyor, sadece asker gönderiyor."

'FARC İLE BARIŞ SÜRECİNİN DEVAMI İÇİN SOKAKTAYIM'

Bogotalı psikolog Benjamin Paba Al-Faro ise daha iyi eğitim koşulları ve FARC ile barış sürecinin devamı için protestolara katıldığını söyleyerek, "Bu sadece tek bir yasayı yenilgiye uğratmakla ilgili değil" dedi.

'BİR MİLİTARİZASYON SÜRECİ YAŞANIYOR'

Protestoların merkezlerinden biri olan ve geçen hafta en az 11 eylemcinin öldürüldüğü güneybatıdaki Cali'den bir eylemci ise The Guardian'la söyleşisinde, kentin üzerinde daimi olarak helikopterlerin uçtuğunu anlattı. Kentte internetin de yavaşlatıldığı belirtilirken, eylemci "Gıda yok, yemek yok. Sadece sürekli helikopterler var. Bir militarizasyon süreci var, silah sesleri duyuluyor ve sokaklar göz yaşartıcı gazla dolu" dedi. 

ÖFKEYİ DİNDİREMEYEN DEVLET BAŞKANI EYLEMCİLERE 'TERÖRİST' DEDİ

Nüfusun yüzde 42.5'inin yoksulluk içinde yaşadığı Kolombiya'da sağcı hükümetin önerdiği vergi yasası, şahıs ve işyerlerinden alınan vergilerin artırılmasını, birçok muafiyetin de kaldırılmasını öngörüyordu. Hükümet, KDV alınan ürünlerin listesini genişletmeyi planlıyor ve toplamda 6 milyar dolarlık ek vergi toplanması hedefleniyordu. Özellikle belirli gıdalar, hizmetler ve benzinden alınacak KDV'ye karşı çıkan protestocular, bu tartışmalı maddelerin eylemler sonucu geçen cuma geri çekilmesine rağmen sokaktan çekilmemiş, eylemler genel olarak eşitsizlik karşıtı bir harekete dönüşmüştü.

Devlet Başkanı Iván Duque ise büyük kentlere asker göndermesine ve yasadan geri adım atmasına rağmen eylemleri bastıramayınca, protestocuları 'terörist' olarak göstermeye çalışmıştı. 

AF ÖRGÜTÜ: İNSAN HAKLARI TEHLİKEDE

İnsan hakları kuruluşları ise Kolombiya polisinin kitlelere yarı otomatik silahlar da dahil ağır silahlarla ateş açtığını söylüuor. Af Örgütü'nün Amerikalar Direktörü Erika Guevara-Rosas, "Ağır silahlı kitle kontrolünü ülke çapında görmek endişe verici. Halkın ekonomik krize karşı memnuniyetsizliği ortada. Yaşananlar adil değil ve insan haklarını riske atıyor" dedi. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler kolombiya katliam