Kolombiya Devlet Başkanı Petro: Filistin halkına uygulanan barbarlık ve soykırım güneydeki halkların da başına gelebilir

İsrail'in katliamlarına değinen Kolombiya lideri Petro, "Filistin'deki barbarlık güneydeki halkların da başına gelebilir. Hitler, Avrupalı ve Kuzey Amerikalı orta sınıfın kapısını çalıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, İsrail'in Filistin'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarına ilişkin, "Toplu göçe, şiddet ve barbarlıkla karşılık verilecek. Gazze'de gördüklerimiz gelecekte yaşanılacakların provasıdır" dedi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde yapılan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı'nda (COP28) söz alan Petro, Orta Doğu'da devam eden çatışmalara değindi.

Petro, "Filistin halkına uygulanan barbarlık ve soykırım güneydeki halkların da başına gelebilir. Hitler, Avrupalı ve Kuzey Amerikalı orta sınıfın evlerinin kapısını çalıyor ve pek çok kişi onu zaten içeri almış durumda" ifadesini kullandı.

İklim değişikliğine yol açan önemli faktörlerden birisinin de "göç" olduğunu savunan Petro, güney halkının kuzey ülkelerine göç etmek zorunda kalağını, iklim krizinin zorla yerinden edilmelere neden olacağını anlattı.

Petro, "Toplu göçe, şiddet ve barbarlıkla karşılık verilecek. Gazze'de gördüklerimiz gelecekte yaşanılacakların provasıdır" dedi.

'PARİS İKLİM ANLAŞMASI BAŞARISIZ OLDU'

Paris İklim Anlaşması'nın "başarısızlığa" uğradığını belirten Petro, şunları söyledi:

"Karbon tüketimindeki muazzam artış toplumsal eşitsizliği beraberinde getiriyor, bu da güneyden kuzeye göç anlamına geliyor. Bugün on milyonlarca var, yarın yüz milyonlarca olacak. Bu göçle ne olacak? Demokrasiye ne olacak? Uluslararası hukuka ne olacak? İnsanlığa ne olacak?"

'KOLOMBİYA, İKLİM KRİZİNİN AŞILMASI İÇİN ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPIYOR'

Ülkesinin sürdürülebilirlik ve atmosferdeki sera gazlarının azaltılması hususunda kaydettiği ilerlemeye dikkati çeken Petro, "Ülkede kömür, petrol ve gaz arama sözleşmelerini durdurduk. Benzin sübvansiyonunu kaldırdık yani Kolombiya, iklim krizinin aşılması için üstüne düşeni yapıyor" diye konuştu.

Petro, Amazon Yağmur Ormanları'nın gezegen için önemini hatırlatarak, Kolombiya'nın kendi öz kaynaklarıyla bu ormandaki yasa dışı ağaç kesimini yüzde 70 oranında azalttığını söyledi. (HABER MERKEZİ)