Kocaelili kadınlar: Sözleşme uygulansaydı kadınlar hayatta olacaktı

Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi, öldürülen Seyhan Gözel ve şüpheli biçimde beşinci kattan düşen Nefes Balkan için toplanarak “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” dedi.

Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi adına basın açıklamasını Sinem Arıkan okudu.
Google Haberlere Abone ol

Cansu Albayrak

KOCAELİ - Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi adına basın açıklamasını okuyan Sinem Arıkan, yasaları uygulamayan, kadınları koruyan sözleşmeleri iptal etme kararı alanların faillere cesaret verdiğini belirtti. Arıkan “Kardeşlerimizin yasını, isyanını taşımaktan, şiddete maruz bırakılmaktan, istismar edilmekten, ölümle burun buruna yaşamaktan bıktık usandık” dedi.

‘KADIN VE TRANS CİNAYETLERİ POLİTİKTİR’

“Kadın cinayetleri, trans cinayetleri politiktir” demeye devam ediyoruz diyen Arıkan, faillerin ise çoğu zaman kadınların en yakınındaki erkekler olduğunu vurguladı. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının ardından karakola giderek uzaklaştırma kararı isteyen kadınların çoğunun geri çevrildiğini, adli yardım bürolarına başvuran kadınlardan bununla ilgili yoğun şikayetler alınmaya başlandığını dile getiren Arıkan, “Tedbir kararları gerektiği gibi uygulanmamaya başladı. Korumadığınız için öldürülen her bir kadının kanıyla yazılan sözleşme, kadınların ‘ölmek istemiyorum’ çığlığıdır” dedi. “Kendi hayatına dair karar vermek istediği için öldürülen kadınları yok sayamazsınız” diyen Arıkan, “Hepimiz biliyoruz ki, kadınları karakollardan geri gönderenler, kadın düşmanı politika üretenler, kadın cinayetlerinin, çocuk istismarının, kadına yönelik şiddetin, LGBTİQ+’lara yapılan her türlü nefret saldırısının suç ortağıdır” ifadelerini kullandı. Kadın katliamlarının sorumlusunun İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı alanlar olduğunu dile getiren Sinem Arıkan, “Günlerce meydanlarda savunduğumuz İstanbul Sözleşmesi etkin uygulansaydı bugün Seyhan, Nefes, Hatice ve diğer kadınlar aramızda olabilir, toplumsal cinsiyet eşitsizliği büyük oranda ortadan kalkardı” dedi.