Kocaeli’de 24 kurumdan Gergerlioğlu’na destek: Vekilimizin yanındayız

Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri bünyesinde 24 sivil toplum kuruluşu basın açıklamasıyla, vekilliği düşürülen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yanında olduklarını duyurdu. Açıklamaya bağlanan Gergerlioğlu, "Yaşattıklarını yüzlerine çarptık. Biz koltukların değil kalplerin vekiliyiz" dedi. Mazlum-Der Başkanı Ramazan Beyhan da kararı vahim olarak değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

KOCAELİ - Barış çağrısı haberini paylaştığı gerekçesiyle hakkında dava açılan ve Yargıtay’ın hakkındaki 2 yıl 6 ay hapis cezasını onaması ile birlikte milletvekilliği düşürülen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu için Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri bünyesinde bulunan 24 dernek ve siyasi parti destek açıklaması yaptı. Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi'nde gerçekleştirilen basın açıklamasına Gergerlioğlu da Meclis'ten bağlandı ve milletvekilliğinin düşürülmesi sürecinde yaşananları Kocaeli seçmenine anlattı.

‘BEN BU VEKALETİ GASPÇILARDAN DEĞİL SİZDEN ALDIM’

Yaşananların büyük bir haksızlık olduğunu dile getiren Gergerlioğlu, "Kocaeli halkından aldığı 90 bin oyun katledildiği" belirterek, “Vekilliği düşürülürken Meclis'te olan ilk vekil oldum. Dik durdum moralimi bozmadım. Alnım açık. Genel kurulda durmak, Kocaeli halkının mesajını vermek istedim ve buna devam edeceğim. Ben bu vekaleti gaspçılardan değil sizden aldım. Bu durumu koruyacağız ve kimseye kaptırmayacağız. Bu akışı tersine çevirebileceğimizi düşünüyorum. Cumhur İttifakı'nın çaresizliğini görüyorsunuz. O görüntüler bile bize moral verdi. Karşımızda sayısal çokluğu olan ama perişan bir topluluk vardı” dedi.

‘ÇILDIRMA HALİNE GEÇİYORLARDI ÖFKEYLE BİZİ SUSTURMAYA ÇALIŞIYORLARDI’

Hakkında devam eden yargı sürecinin çok hızlı bir şekilde ilerletildiğini ve adaletsiz bir kararla vekilliğinin düşürüldüğünü ifade eden Gergerlioğlu, yaşanan ihlallere karşı her zaman mücadele edeceğini vurgulayarak şunları söyledi:

“İnsanları kaçırdılar, işkence ettiler, çıplak aramaya maruz bıraktılar ve mahpusları perişan hale getirdiler. Çocuklu anneler perişan oldu. Her seferinde yaşanan ihlalleri belirttim. Ben de 'Sizi rahatsız etmeye geldim' dedim. Çıldırma haline geçiyorlardı, öfkeyle bizi susturmaya çalışıyorlardı. Yaşattıklarını yüzlerine çarptık. Biz koltukların değil kalplerin vekiliyiz. Ben yine Kocaeli ve 83 milyonun vekiliyim. Herkesin sorununa dikkat çekmeye çalıştık. Toplumun tüm kesimlerinden destek mesajları ve telefonları geliyor. Alevisi, Sünnisi, sağcısı, solcusu herkes destek gösteriyor. Parti kapatma davasıyla moral düşürmeye çalıştılar ama olmadı. Uluslararası alanda çok büyük bir destek var. Kocaeli halkı yalnız değildir. Tüm herkese gönülden selamlarımızı iletiyoruz. Siz de orada sıkı durun çünkü çok haklıyız. Canınızı sıkmayın.”

‘İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİNİ SAVUNAN TÜM EMEKÇİLER GERGERLİOĞLU’NUN YANINDA OLACAK’

20. Dönem Kocaeli Milletvekili Bekir Yurdakul tarafından okunan basın açıklamasında Gergerlioğlu’nun 90 bin Kocaeli seçmeninin oyunu aldığı, milletvekilliğinin sosyal medya paylaşımı ile düşürülmesinin kabul edilemeyeceği belirtildi.

Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesiyle insan hakları ihlalleri, işkence, kötü muamele başta olmak üzere yürütülen hak ihlalleri çalışmalarının gündeme getirilmesinin ve üzerine gidilmesinin engellenmeye çalışıldığının ifade edildiği açıklama şöyle devam etti:

“Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvurunun sonucu bile beklenmeden milletvekilliğinin düşürülmesi verilen kararın hukuki değil siyasi bir karar olduğunun en açık göstergesidir. Çok kısa bir süre önce bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nın daha başlamadan kağıt üzerinde kalacağının göstergesi olan bu durum nasıl bir hukuk garabeti içerisinde olduğumuzu da gözler önüne sermiştir. Bilinmelidir ki, bu kentte demokrasiyi, insan hak ve özgürlüklerini ve barışı savunan tüm emekçiler Gergerlioğlu’nun yanında olacaktır.”

'KENDİSİNE OY VEREN İNSANLARA KARŞI YAPILMIŞ BİR SAYGISIZLIK’

Zafer Mutlu

Saadet Partisi Kocaeli İl Başkanı Zafer Mutlu da Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun düşürülen milletvekilliğine ilişkin konuştu.

Gergerlioğlu’nun Kocaeli’de yıllardır insan hakları mücadelesi veren herkesin yanında olduğunu, insan ayırt etmediğini söyleyen Mutlu “Mazlum-Der başkanı iken de Kocaeli'de 28 Şubat süreci sonrasında başörtüsü eylemlerinde her cuma bıkmadan usanmadan özgürlük mücadelesi vermiş. Daha öncesinde de görüş ayrılıklarına aldırmadan, herkesin yanında olmuş ve dik bir duruş sergileyerek haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı mücadele etmiş bir arkadaşımız. Son seçimlerde 90 bin hemşerimizin oyunu alarak Meclis'e gitmiş bir arkadaşımız. Milletvekilliğinin düşürülmesi kararı Türkiye siyaseti için büyük bir talihsizlik. Kendisine oy veren insanlara karşı yapılmış bir saygısızlık. Siyasi sahada mücadele etme yolları her zaman açık olmalı. Siyasetçiler başka zeminlere itilmemeli” dedi.

‘ONCA TECRÜBEYE RAĞMEN BÖYLE BİR SÜRECE İZİN VERİLMESİ OLDUKÇA VAHİMDİR’

Ramazan Beyhan

Mazlum-Der Başkanı Ramazan Beyhan ise Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine giden sürece izin verilmesini oldukça vahim olarak tanımladı.

Düşürülen vekilliğe ilişkin "hukuksuz bir girişim" diyen Beyhan “Yine adil yargılanma ilkeleri açıkça ihlal edilerek, zorlama ve kanuna bile aykırı yorumla cezalandırılan HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi de bu kapsamda hukuksuz bir girişimdir. Doğası itibariyle ifade özgürlüğünün ve seçme seçilme hakkının yanında durması gereken TBMM’nin geçmişte yaşanan onca tecrübeye rağmen böyle bir sürece izin vermesi de oldukça vahimdir” dedi.

Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri bünyesinde Ömer Faruk Gergerlioğlu’na destek veren siyasi partiler, örgütler ve sivil toplum kuruluşları şu şekilde; KESK Kocaeli Şubeler Platformu, Emekli Sen Körfez Şubesi, Emekli Sen Derince Şubesi, MMO Kocaeli Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilciliği, Kocaeli Tabip Odası, Kocaeli Dayanışma Akademisi, ÇHD Kocaeli Şubesi, Dersimliler Derneği, HDP Kocaeli İl Örgütü, HDP İzmit İlçe Örgütü, EMEP Kocaeli İl Örgütü, TİP Kocaeli İl Örgütü, SYKP Kocaeli İl Örgütü, Sol Parti Kocaeli İl Örgütü, Halkevleri Kocaeli Şubesi, Alevi Kültür Dernekleri Kocaeli Şubesi, İHD Kocaeli Temsilciliği, Kocaeli Demokrasi Girişimi, Kaldıraç Kocaeli, Kocaeli Kadın Platformu, Kadın Emeği Kolektifi, Kocaeli LGBTİ+ İnisiyatifi, Kocaeli Üniversitesi Dayanışması.