KKTC'de muhalif programa veto: Tatar, gazeteci Serhat İncirli'nin işine son verdi

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar'ın direktörü olduğu Kanal T televizyonu, muhalif gazeteci Serhat İncirli’nin işine son verdi.

Fotoğraf: Serhat İncirli/Twitter
Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar'ın direktörü olduğu ‘Kanal T’ isimli televizyonda, muhalif gazeteci Serhat İncirli’nin programına son verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kalabalık bir ekiple beraber 20 Temmuz’da Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyaret öncesinde İncirli'nin işine son verilmesi, fikir ve ifade özgürlüğü tartışmalarını alevlendirdi. Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen), İncirli’nin programına aniden son verilmesini ‘etik dışı’ olarak tanımladı.

Kanal T, İncirli’nin programını 13 Temmuz 2021 tarihi itibariyle sonlandırdığını ve ilgili anlaşmanın feshedildiğini açıkladı. Sibel Tatar’ın direktörü olduğu kanal, İncirli’nin ‘temel ilkeler’ konusunda defalarca uyarıldığını ve deneyimli gazetecinin bu uyarıları dikkate almadan sürdürmesi nedeniyle bu kararın ‘elzem hale geldiğini’ açıkladı.

'BU KARAR, BAŞKA NEDENLERE DAYANIYOR'

İncirli’nin bağlı bulunduğu Medialife Ajansı, yayınladığı bir açıklamayla Kanal T’nin iddialarına yanıt verdi. “Serhat İncirli ülkemizde gazetecilik alanında marka olmuş, köşe yazıları ile farklılığını ortaya koyarken Kıbrıs Türk televizyon tarihine kendi yarattığı tarz ve kendine has üslubuyla adını yazdırmış bir gazetecidir” denilen açıklamada, “İncirli’nin ortaya koyduğu fikirler yeni fikirler değil, aksine onu Kanal T’de program yapmaya davet eden yöneticilerin de bilgisinde olan düşüncelerdir” ifadeleri yer aldı. Söz konusu açıklamada ayrıca, "Sibel Tatar’ın aldığı bu kararın elbette açıklananın dışında başka nedenlere dayandığı aşikardır” yorumu da dikkat çekti.

'MUHALİF SESLERDEN KORKULUYOR'

İncirli’nin programının yayından ani bir kararla kaldırılması, Basın-Sen’in tepkisini çekti. Örgüt ilgili açıklamasında, 'İncirli’nin Kanal T’deki işine son verilme biçiminin İş Yasası ve Basın İş Yasası’na aykırı olmakla birlikte etik dışı da bir davranış olduğu' belirtildi.

Basın-Sen ayrıca, son günlerde gündeme yansıyan gelişmelerin ve yaklaşan 20 Temmuz kutlamaları öncesinde iktidarın 'sadece sokakları değil, medyadaki muhalif sesleri de temizlemeye başladığını' ve 'İncirli’nin, Sibel Tatar’ın sahibi olduğu Kanal T’de devam eden programlarının durdurulmasının, toplumdan ya da medyadan yükselecek olan en ufak bir muhalif sesten bile ne denli korkulduğunun en büyük göstergesi' olduğunu ifade etti.

BARIŞ VE BİRLEŞME YANLISI GAZETECİ

İncirli, Kıbrıs’ta barış ve birleşme yanlısı bir gazeteci olarak tanınıyor. Türkiye ile KKTC liderliğinin son dönemde benimsediği iki devletli çözüm gibi ayrılıkçı fikirleri benimsemeyen İncirli, adanın tanınmış birçok medya kuruluşunda yıllarca önemli görevler üstlendi. İncirli ayrıca, son olarak 6 Aralık tarihinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Koordinatörü görevine de getirilmiş ancak tek günün ardından bu görevden ayrılmıştı. İstifa kararında Cumhurbaşkanı Tatar’a destek sunan milliyetçi tabanın tepkisi büyük rol oynamıştı.