VİDEO

Kızıl Goncalar: Tarikatlara tutulan projeksiyon

Now TV'nin Gold Film imzalı dizisi 'Kızıl Goncalar', izleyicilerle buluşmaya devam ediyor. Yeni Bölüm'de Akademisyen ve Gazete Duvar yazarı Aylin Dağsalgüler'le 'Kızıl Goncalar'ı konuştuk.

DUVAR - Başrollerinde Özgü Namal ve Özcan Deniz'in yer aldığı 'Kızıl Goncalar'ın ilk bölümü 18 Aralık 2023 tarihinde izleyiciyle buluştu. Yayınlandığı ilk bölümden itibaren gündemden düşmeyen diziye Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından 9 milyon TL para cezası ve 2 kez yayın durdurma cezası verildi.

Yeni Bölüm'de bu hafta Akademisyen ve Gazete Duvar yazarı Aylin Dağsalgüler'le 'Kızıl Goncalar'ı konuştuk.

'KIZILCIK ŞERBETİ VEYA ÖMER'LE KARŞILAŞTIRMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL'

'Kızıl Goncalar’ın farklı bir kapı açtığını belirten Aylin Dağsalgüler, şöyle konuştu:

“Biz seküler muhafazakar çatışmasını önce ‘Kızılcık Şerbeti’yle, sonra ‘Ömer’le konuşmaya başlamıştık. Ama ‘Kızıl Goncalar’ başka bir kapı açtı. Onun açtığı kapıyı ‘Kızılcık Şerbeti’ veya ‘Ömer’le karşılaştırmamız mümkün değil. Daha derin bir yapı var. Ben senaryonun iki amaca hizmet ettiğini düşünüyorum. Birisinde tabii ki bu bir hikaye, ticari bir iş, para kazanılmak isteniyor. İşin ticari boyutunda, senaryonun ticari katmanında klasik çatışmalar izliyoruz. Birbirine gol atan taraflar... Bir izleyici kendi durduğu perspektiften karakterler gol yediği zaman mutsuz oluyor. Sonra diğer hafta diğer mahallenin insanları rahatsız oluyor. Bu çatışma da sosyal medyadaki konuşmaları artırıyor. Diziyle ilgili konuşmalar arttıkça daha çok ilgi çekiyor. Ama diğer tarafta senaryoda daha derin bir yapı var. O yapı çok ilgimi çekiyor.”

'TARİKAT TARAFINA BİR PROJEKSİYON TUTUYOR'

Ekrandaki temsillerle ilgili Dağsalgüler, “İzleyici olarak toplumda kendimizi konumlandırdığımız yere göre bakıyoruz ekrandaki temsillere. Ben bu dizinin ağırlıklı olarak muhafazakar tarafa, özellikle de tarikat tarafına bir projeksiyon tuttuğunu düşünüyorum” dedi.

Dağsalgüler sözlerine şu ifadelerle devam etti:

"Geçtiğimiz günlerde tartışmalar biraz daha alevlenince karakterleri oturdum, saydım. ‘Kızıl Goncalar’, ‘Kızılcık Şerbeti’ndeki seküler-muhafazakar ve belirsiz karakterleri, olumlu, olumsuz, nötr, bunları tanımlayarak sıraladığımda muhafazakar karakterler daha fazlaydı. Olumlu olanlar da biraz daha fazlaya yakındı. ‘Kızılcık Şerbeti’nde bu yöntemin hiç çalışmadığını çünkü karakterler çok değişken. Ucu açık bir hikaye izlediğimiz için bu analizi ilk sezon yapmış olsaydım başka çıkardı. Burada karakter sayısının dindar kesimden daha fazla olması ‘Kızıl Goncalar’ın projeksiyon tuttuğu yerin bugüne kadar o hiç ekranda gösterilmeyen hikayelerin içine, en azından televizyon ekranına girmeyen bir alanda olmasıyla da alakalı.”

'Kızıl Goncalar'ın oyuncu kadrosunda Özcan Deniz ve Özgü Namal'ın yanı sıra Mert Yazıcıoğlu, Erkan Avcı, Hazal Türesan, Mert Turak, Şerif Erol, Selen Öztürk, Duygu Sarışın, Mina Demirtaş, Esma Yılmaz, Tuğrul Tülek, Sitare Akbaş yer alıyor. 

Yönetmenliğini Ömür Atay ve Özgür Sevimli'nin üstlendiği dizinin senaryosunu Şükrü Necati Şahin kaleme alıyor. Dizi, seküler bir Atatürkçü olan Levent ve mutaassıp bir tarikatın içinde yaşayan Meryem’in kaderlerinin kesişmesini konu alırken, inanç ve fikir ayrılıklarına rağmen "evlat" söz konusu olduğunda anneliğin/babalığın birleştirici gücüne dikkat çekiyor.