Kızıl geyikler mahkeme kararı ile kurtuldu

Afyonkarahisar İdare Mahkemesi, dört ilde 20 kızıl geyiğin avlanması için Afyonkarahisar'da düzenlenen ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

DUVAR - Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Gülçin Yapıcı’nın, Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü’nün 20 kızıl geyik avı ihalesinin iptaline ilişkin açtığı davada ara karar verildi.

Afyonkarahisar İdare Mahkemesi’nin ihalenin gerçekleştiği tarihten dört gün sonra verdiği karara göre, Afyonkarahisar'da iki, Kütahya'da bir, Denizli'de iki, Eskişehir'de 15 olmak üzere toplam 20 kızıl geyiğin avlanması durduruldu.

‘KARARIN KESİNLEŞECEĞİNE İNANCIMIZ TAM’

16 Eylül 2022 tarihinde gerçekleşen ihaleden bir gün önce yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtıklarını belirten avukat Gülçin Yapıcı, ihaleden önce yürütmeyi durdurma kararı almak için ısrarcı olmalarına rağmen mahkemeden olumlu bir cevap alamadıklarını, sosyal medyadaki hayvanseverlerin katkıları ve davaya müdahil olan derneklerin de etkisiyle kararın ihaleden dört gün sonra çıktığını söyledi. Bu durumu "Üzücü bir şey ama kanuna ve vicdana uygun bir karar" olarak değerlendiren Yapıcı, "Böylelikle 20 kızıl geyik kurtulmuş oldu. Bu haklı davamızın emsalleri de var. Bu hayvanların nesilleri ve türleri koruma altında. Bu sebepten ötürü iptal davasını da kazanacağımıza inancımız tam" dedi.

Bu dört günlük süre içinde herhangi bir kızıl geyiğin avlanmadığını düşündüğünü belirten Yapıcı, kararın Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü'ne ve diğer dört ilin Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne mail olarak yolladıklarını, tek amaçlarının yaşam hakkını korumak olduğunu söyledi.

GEYİK AVI 12 BİN İLA 23 BİN TL ARASINDA SATIŞA ÇIKARILDI

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 2022-2023 Av Turizmi Uygulama Talimatı’yla yaban keçisi, kızıl geyik, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca ve Anadolu yaban koyunu gibi hayvanların avlanmasına izin verilmiş, karar hayvan hakları savunucuları tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

45 kızıl geyiğin avlanmasını planlayan Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, geyiklerin her biri için en az 12 bin TL, en fazla 23 bin TL bedel belirlemişti.