TKTD 50 yaşında: Bu Kulaklar Neler Duydu yayımlandı

Son 50 yıllık Türkiye tarihinin anlatıldığı kitap Bu Kulaklar Neler Duydu H2O Yayınevi tarafından yayımlandı. Somnur Vardar kitap için üç kuşağı temsil eden 35 konferans çevirmeniyle 55 saati aşkın röportaj yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1969 yılında kurulan Türkiye Konferans Tercümanları Derneği 50. Yılını kutlarken ülkenin ekonomik, toplumsal, kültürel ve siyasi yaşamına eşlik eden istisnai bir mesleğin gelişimini, kilometre taşlarını ve anılarını birleştirdiği kitap Bu Kulaklar Neler Duydu H2O Yayınevi tarafından raflarda yerini aldı.

Bu Kulaklar Neler Duydu, Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Basın toplantısında TKTD Başkanı Bahar Çotur, “Amacımız konferans çevirmenlerini temsil eden ilk ve tek meslek örgütü olarak, üç kuşak boyunca koruduğumuz bu mirası gelecek kuşaklara aktarmaktı. Kaynak niteliğindeki bu kitaba sadece konferans çevirmenlerinin değil, Türkiye’nin hikâyesini bambaşka bir bakış açısından okumak isteyenlerin de ilgi göstereceğine inanıyoruz” dedi.

TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aydın Uğur ise “Tohumlarını birlikte attığımız bu mesleğin 50 yılda geldiği noktayı görmek gurur verici. Bu hikâyedeki aktörlerden biri olarak projeye dahil olduğumuz için mutluyuz,” ifadelerini kullandı.

'ÇOK ÖĞRETİCİ BİR SÜREÇTİ'

Kitabın röportajlarını yapan ve aynı zamanda yazarı olan belgeselci Somnur Vardar ise "Bir belgesele başlarken belli beklentilerimiz olur ancak konu ilerledikçe bizi şaşırtan ve yeniden düşündüren gelişmelerle karşılaşırız. Bu hem mutlu eder hem de çalışmamız için daha da şevk verir. Bu kitabı hazırlarken aynı süreç ve duygular söz konusu oldu. Çok ilginç ve uzun sohbetler yaptık. Yaşadığımız dönemleri farklı bir açıdan dinlerken siyasetin ve toplum psikolojisinin dili, kelime tercihlerini dahi nasıl etkilediğini de gördüm. Çok öğretici bir süreçti ve bu projeye bende bıraktığı izler için teşekkür borçluyum" diyerek 9 aylık sürecin etkilerinden bahsetti.

Kitap için belgesel yönetmeni Somnur Vardar, üç kuşağı temsil eden 35 konferans çevirmeniyle 55 saati aşkın röportaj yaptı. Kitabın görselleri ödüllü fotoğraf sanatçısı Erhan Şermet’in çektiği fotoğraflar ve dijital ortama aktarılmış yüzlerce fotoğraf ve belgeden oluşan TKTD Arşivi’nden seçildi. Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Serra Yılmaz, Okşan Atasoy, Emine Uşaklıgil, Dr. Bahar Eriş gibi birçok ismin tecrübelerini anlattığı kitapta son 50 yıllık Türkiye tarihini ekonomik, toplumsal, kültürel ve siyasi yönleriyle anlatıyor.