Yeni e'de gündem kadınlar

Yeni e'nin Mart sayısı raflarda! Dergi, 'Sanatta ve Siyasette Gölgelenmiş Kadın'ları ele alıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aylık kültür-sanat edebiyat dergisi yeni e Mart sayısı "Sanatta ve Siyasette Gölgelenmiş Kadın" dosya konusu ile yayınlandı. Mart sayısı Sennur Sezer'in  daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış 'Kırağı' şiiri ile açılıyor.

Dergide Adnan Özyalçıner, Bomonti Bira Bahçesi'ni, Ayvansaray'daki Mısır Tarlası'nı, Tepebaşı Gazinosu'nu, "Halk Bahçeleri" başlıklı yazısında anlatırken; Anıl Sayan, çok tartışılan mülteciler konusunu yerel yönetimlerle ilişkisini Ercüment Akdeniz ve Metehan Ud'un yaptığı söyleşisinde Şehir Plancıları Odası İzmir Göç Komisyonu Üyesi Dilek Karabulut tartışıyor.

Yeni e'nin önceki iki sayısında da yayınlanan öykü soruşturmasında Ayşegül Tözeren katılımcı öykücülerin yanıtlarını "Kirli Gerçekçilik Türkçe Öyküde Bir Norm mudur?" başlıklı yazısında değerlendirerek, "Kirli Gerçekçiliğin" günümüz Türkçe öyküsüne verdiği zararlara işaret ediyor. Mart sayısında, Yağız Senem Yeşilçam tarihine 'Çıplak Vatandaş' filmi ekseninde bakıyor; Kübra Yeter, Bülent Ulus ve Hakan Güngör'ün Parola 555K kitabını inceliyor ve Nedim Yılmaz Sovyetler Birliği'nde rock müziğini anlatıyor.

Vedat Nas, Furkan Pişgin, İsmail Dindar ve Ender Öndeş öyküleriyle, Esin Erdem çizimleriyle derginin yeni sayıda yer alıyor.

yeni e Mart sayısı

YEREL SEÇİM VE KADINLAR TARTIŞILIYOR

Derginin Mart ayındaki dosya konusu ise  "Sanatta ve Siyasette Gölgelenmiş Kadın". Ekinsu Devrim Danış, Einstein-Mileva Mariç, Rodin-Camille Claudel, Franz Kafka-Milena ve Paul Celan-Ingeborg Bachmann ilişkileri üzerinden toplumsal cinsiyetin tarihselliğine bakıyor. Dosyada İlke Işık yerel seçim ve kadınları, Olgun Dursun çeviride kadını tartışıyor.

Sennur Sezer, Özge Sönmez, Merve Balcı, Leyla Çağlı, Sevi Emek Önder, Hülya Deniz Ünal, Elif Firuzi, Leyla Alatlı çevirisiyle Chloe Kautsubelli ve Oya Uysal'ın şiir yazdığı sayıdaki şiirlerin tamamında kadınların imzası var.