Kissinger'in son röportajı: 'İki devletli çözümden vazgeçilmeli'

Kasım ayında ölen ABD'nin eski dışişleri bakanlarından Kissinger, ekim ayındaki bir röportajında, "Hamas deneyimi, iki devletli çözümün zorluğunu gösterdi" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Soğuk Savaş yıllarında dışişleri bakanlığı yapan ve 29 Kasım'da 100 yaşında ölen Henry Kissinger'in ABD basınına verdiği son röportajlardan biri yayınlandı.

Politico'dan Rolf Dobelli, Kissinger ile 18 Ekim'de 25 diğer kişinin de katıldığı çevrimiçi bir yayında yapılan röportajı "Henry Kissinger'in (Belki de) Son Röportajı: İki Devletli Çözümden Vazgeçin" sözleriyle paylaştı. Kissinger, röportajda İsrail, Filistin ve 7 Ekim'de başlayan çatışmalarla ilgili sorulara da yanıt verdi. Kissinger, Filistin meselesinde iki devletli çözüm vizyonunun bir kenara bırakılmasını savundu.

'DOĞRUDAN MÜZAKERELER ÇOK VERİMLİ DEĞİL'

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun yerinde olsa kendisinin 7 Ekim'deki saldırının ardından farklı davranıp davranmayacağı sorusuna yanıt veren Kissinger, 'Netanyahu'nun yerinde olmadığını, bu sebeple ona etki eden tüm güçler konusunda değerlendirmede bulunamayacağını' söyleyen Kissinger, "Barışçıl bir sonuçtan yanayım. Hamas'ın dahil olduğu çatışmada barışçıl bir sonuç görmüyorum" dedi.

'Arap dünyası ve İsrail arasında müzakerelerden yana' olduğunu anlatan Henry Kissinger, "Özellikle bu olaylardan sonra İsrail ve Filistinliler arasındaki doğrudan müzakerelerin çok verimli olduğunu düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

'HAMAS DENEYİMİ, İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜN ZORLUĞUNU GÖSTERDİ'

Henry Kissinger, Orta Doğu'da iki devletli çözüm olmadan kalıcı bir barış olup olamayacağı sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Resmi bir barış, kalıcı bir barışı garanti etmez. Hamas deneyimi, iki devletli çözümün zorluğunu gösterdi. Gazze (İsrail eski başbakanı Ariel) Sharon tarafından iki devletli çözümün olabilirliğini test etmek için yarı bağımsız hale getirildi. Bu, esasında daha karmaşık bir duruma yol açtı. (Durum) son iki yıl içinde 2005'te olduğundan çok daha kötüleşti. Yani, iki devletli çözün, son haftalarda gördüklerimizin tekrar yaşanmayacağını garanti etmiyor."

'BATI ŞERİA, ÜRDÜN'ÜN KONTROLÜ ALTINA GİRMELİ'

'Hamas bertaraf edildikten sonra' Gazze'ye ne olacağı ile ilgili soruyu da yanıtlayan Henry Kissinger, "Bence iki bölgeden birini İsrail'i devirmeye kararlı kılan iki devletli çözümü amaçlamaktan ziyade Batı Şeria Ürdün'ün kontrolü altına girmeli" diye konuştu.

'Mısır'ın Arap tarafına yaklaştığını, dolayısıyla İsrail'in ilerlemekte çok zorluk çekeceğini' savunan Kissinger, "Umarım sonunda müzakere olur. Ben Yom Kippur Savaşı'nın sonundaki (müzakereleri) yürütme ayrıcalığına sahip olmuştum. O zamanlar İsrail, kendisini çevreleyen güçlere nazaran daha güçlüydü. Bugünlerde çatışmanın devam etmesinin önlenmesi için Amerika'nın daha fazla müdahil olmasına ihtiyaç var" dedi.

'ABD, DENKLEMİ DENGELEMEK DURUMUNDA KALACAK'

Kissinger, bir katılımcının sorduğu "1990 ve 2020 arasındaki on yıllar jeopolitik olarak nispeten sakindi. Bu açılım ve dostluk zamanının neden daha barışçıl bir dünya yaratmak için kullanmadık?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Dünyayı kim barışçıl kılmalı? Orta Doğu'da; eğer Mısır, Suudi Arabistan ve diğer Arap devletleri köktencilere daha çok baskı yapmaya ve barışçıl bir çözümü dikte etmeye istekli olmuş olsaydı bu en iyi sonuç olurdu. Ama korkarım ki son haftalarda yaşananlar onları daha radikal bir duruşa itecek, bu da Birleşik Devletler'in denklemi dengelemek durumunda kalacağı bir duruma yol açacak." (DIŞ HABERLER)