Henry Kissinger kimdir?

56'ncı Dışişleri Bakanı olarak görev yapan 1923 Almanya doğumlu Kissinger, ABD siyasetinin en tartışmalı isimlerinden biri.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin en tartışmalı dışişleri bakanlarından olan Henry Kissinger, 100 yaşında hayatını kaybetti. ABD'li siyasetçi Henry Kissinger, 22 Eylül 1973 - 20 Ocak 1977 yılları arasında 56'ncı ABD Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Ayrıca 1969-1975 yılları arasında Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevini de yürütmüştü.

1923 Almanya doğumlu Kissinger, ailesiyle birlikte Nazi Almanyası'ndan kaçarak 1938'de ABD'ye yerleşti. Doktorasını da yaptıktan sonra Harvard Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler dersleri verdi. 1969 yılında dönemin ABD Başkanı Richard Nixon, Kissinger'ı Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadı. 

Daha sonra Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Kissinger, Çin ile diplomatik ilişkileri yürüttü, 1973 Arap-İsrail Savaşı'nı (Yom Kippur) bitiren müzakerelere ve Vietnam Savaşı'nı sonlandıran Paris Barış Anlaşması'na yardım etti.

1983 senesinde dönemin başkanı Ronald Reagan tarafından ABD’nin orta Amerika’ya yönelik politikasını geliştirmek için oluşturulan federasyon heyetinin başına getirildi. George W. Bush’da Henry Kissenger’ı 11 Eylül saldırısının sebeplerini araştırmakla görevlendirilen kurulun başına geçirdi.

TARTIŞMALI NOBEL ÖDÜLÜ

Kissinger, Vietnam Savaşı'nda ateşkes anlaşmasının imzalanmasındaki rolü nedeniyle 1973'te Nobel Barış Ödülü'nü kazandı. Kamboçya ve Laos’un gizlice bombalanması emrini veren Kissinger'a Nobel Barış Ödülü verilmesi, tepki çekti.

Kissinger ödüle, Kuzey Vietnamlı lider Le Duc Tho ile birlikte layık görülmüştü. Vietnamlı lider ödülü reddederken Nobel Ödül Komitesi'nden iki kişi de Kissinger'a ödül verilmesini protesto etmek için istifa etti. New York Times ise ödüle 'Nobel Savaş Ödülü' adını verdi. (DIŞ HABERLER)